1 av 11

Oman - ett ökenäventyr

Oman har ökat i popularitet de senaste åren. Varför?

Oman har alltid legat i skuggan av Dubai och det är kanske det som gör det populärt idag. Här finns inte skogen av skyskrapor, stora shoppinggallerior, Michelinkrogar eller trendiga barer. Det här är Mellanöstern på riktigt. Arkitekturen är arabisk, människor vänliga och man kan säga att det är äkta. Jag tror också att folk som varit här är bra på att sprida ordet. Havet är varmt. Stränderna underbara och vyerna storslagna.

Vad kan man förvänta sig av Oman?

Man kan säga att Oman har tre skepnader. Det är huvudstaden Muscat som är en riktig storstad. Här finns stränder och fantastiska hotell. Sedan är det de höga bergen med vidunderliga vyer över djupa raviner och gamla fort och fästen. Och sist, men inte minst, är det den oändliga öknen med enorma sanddyner, som man ser i Lawrence av Arabien eller Star Wars.

Du har nyligen varit där och upplevt ett lite annorlunda äventyr. Berätta.

Jag har provat på ”Hud Hud Travel”, en exklusiv ökensafari där du bor i helt privata tältläger. Nästan lite som en beduinupplevelse. Vi bodde ute i sandöknen Wahiba Sands, och sedan flyttade vi ned och bodde direkt på stranden. Jag besökte också ett helt otroligt hotell högt uppe i bergen, Alila Jabal Akdhar.

Det låter som ett tufft äventyr. Vem kan göra det här?

Alla. Barn, familj eller tre generationer. För det första är äventyret inte alls fysiskt. Äventyret för mig var tystnaden. Stjärnhimlarna. Du blir otroligt väl omhändertagen av bra guider och åker i bekväma fyrhjulsdrivna jeepar. Jag skulle säga att barn kanske ska vara från 8-10 år för att uppskatta turen. Det finns också andra fasta camper i Oman som är mer som en resort med aktiviteter för de yngsta.

 Man bor alltså i tält. Sover man på marken?

Ja… ha ha ha. Nej. Tälten är rymliga och du sover i riktiga sängar bland kuddar och bolster. Det är otroligt snyggt och bekvämt. Varje tält har egen dusch och faciliteter. Det finns ingen elektricitet så det är ”bucket shower” under bar himmel som gäller. Man säger till när man vill duscha så värmer de upp vatten och hissar upp hinken. I öknen där det är lite kallare om nätterna var det fyrkantiga syrianska tält med väggar tjocka som mattor, medan tälten nere på stranden där nätterna är varmare var tunna. För den som har varit på safari i Afrika så är det en liknande känsla som i tältcamperna där.

 Vad minns du bäst från resan och vad gjorde det starkaste intrycket?

Äventyret i sig var att möta tystnaden. Man är så långt borta från allt. En egen värld. Jag minns den fantastiska maten. I kökstältet kunde man ana kockarna som, med pannlampor som extrautrustning, skapade de mest otroliga rätter med endast ett gasolkök. Grytor, grillat och bröd med underbara röror. Sen satt vi bland mattor och kuddar och rökte lite vattenpipa. Det starkaste intrycket… Att tidigt på morgonen dra upp dragkedjan till tältet och se det klarblå havet och den helt tomma, kritvita stranden som sträckte sig till horisonten. Vi hade anlänt när det var natt och kolsvart, så jag hade bara hört vågorna rulla. Att se havet.

 Det låter ju underbart. Slutligen, vad skall jag tänka på när jag bokar?

Det här gör man på helt privat basis. Man kan inte boka in sig på en plats, utan man är ett eget sällskap oavsett om man är två eller tolv personer som reser tillsammans. Tidsmässigt behöver man minst en vecka i Oman. Jag tycker man ska kombinera några dagar strand- och stadsliv i Muscat med ett äventyr med övernattning i öknen eller bergen.

 

 • Seychellerna – Fem skäl att resa till paradisöarna i Indiska oceanen

  Ett paradis som saknar motstycke

  Läs mer
 • Exotiska sommarresor

  Tio solsäkra resmål i off season

  Läs mer
 • Världens 10 mest romantiska resmål

  Hit ska ni resa som par

  Läs mer
 • 2023 års största lyxresetrender

  • Marianne Wanneby

  Från hybridresor till transformativa retreater

  Läs mer
Nyhetsbrev
Ta del av våra erbjudanden, inbjudningar och reseinspiration via e-post och/eller telefon.