10 restips för en höstweekend i Florens Lifestyle-blogg

I somras reste Travel Beyonds reserådgivare Anna Ekenstein till Florens för fyra dagar fyllda av sightseeing, hotellvisningar och egentid deluxe. Anna tog flyget med Swiss Airways via Zürich, men med nya SAS-flyget via Köpenhamn, kan du vara framme på fyra och en halv timme. Turisterna lyste med sin frånvaro när Anna var där och istället passade många lokalbor på att beundra staden i all sin prakt. Här kommer Annas tio bästa tips för en höstweekend i Florens.

#1 Få en wowupplevelse
Klättra upp i den mäktiga katedralen Il Duomo och se Florens ovanifrån. Är det lång kö? Hoppa istället på buss 7 från Piazza di San Marco och åk upp på en av Florens kullar. Resan tar 20 minuter och vackrare panoramavy finns inte.

#2 Frossa i renässanskonst
Avsätt tid för att beundra mästerverken signerade Botticelli, Michelangelo och Leonardo da Vinci på världsberömda konstmuseet Uffizierna. Har Vasari-korridoren öppnat för turister igen när du befinner dig i Florens? Då får du inte missa möjligheten att följa fotspåren av Italiens legendariska Medici-familj genom en guidad tur.

#3 Beundra Michelangelos och Donatellos mästerverk
Ingen lockar folk som Michelangelo. För att se hans Pièta i Rom måste du armbågas med horder av turister för att ens få en skymt av Marys huvud. I Florens kan du bara slinka in på Museo dell’Opera del Duomo och gå rakt fram till skulpturen som Michelangelo skapade strax innan sin död. Gör det! I museet, som märkligt nog ofta är folktomt, kan du även beundra Donatellos mästerverk Maria Magdalena.

#4 Sätt tänderna i en äkta paninismörgås
Handgjorda panini-smörgåsar var en gång i tiden norm i Italien – innan de generiska, osexiga och plastförpackade varianterna tog över. Lunchstället och vinbaren Ino, nära Ponte Vecchio, återinför traditionen, en focaccia i taget. Här väljer du mellan fler än 20 olika sorters ostar inklusive Pecorino och Gorgonzola. Addera gärna lite salami och njut!

#5 Vidga dina shoppingvyer
Guccis första butik öppnade i Florens 1921 och idag trängs den tillsammans med de andra stora modenamnen på shoppinggatan Via Tournabuoni. Vill du vidga dina vyer så rekommenderar vi att du korsar Arnofloden för lite alternativ shopping. Busatti, är en liten familjeägd affär, som har urfina handvävda, randiga sängkläder och broderade täcken från Anghiari, anno 1842. Hos Lorenzo Villoresi hittar du florentinska parfymer och doftljus som är perfekta presenter. Utsikten från butiken är fantastisk den också. Promenera längs floden i din egen takt.

#6 Glassa loss
Frossa i italiensk gelato. Avnjut den krämiga glassen på en piazza medan du spanar på folk. För den bästa naturliga glassen, leta efter blygsamma skyltningar och naturliga färger med säsongens råvaror. Gelateria La Carraia är ett säkert kort.

#7 Unna dig en ansiktsbehandling
Att göra a bella figura (ett gott intryck), både när det gäller utseende och uppförande, anses viktigt i Italien. Ta seden dit du har kommit med en ansiktsbehandling på Four Seasons Hotel Firenzes spa. Härifrån har du utsikt mot en av stadens största privata trädgårdar med djupgröna gräsmattor, höga träd och små stigar som leder förbi undanskymda statyer.

#8 Besök Florens bästa bageri
Ett kort promenad från centrum finns Florens bästa bageri – Dolci & Dolcezze. Det lilla bageriet är fylld till brädden av allt från purfärska, omsorgsfullt inslagna chokladbitar till söta bärpajer. Beställ en skummad cappuccino och en nybakad cornetto (croissant) i baren medan du spanar på lokalborna som plockar upp varsin chokladtårta till kvällen.

#9 Höj glaset
Skåla in kvällen med en aperol spritz på någon av Florens alla takbarer. Njut av utsikten över de tegelklädda hustaken och Arnofloden som ringlar sig genom staden. En definitiv hot spot är baren Volume (Piazza Santo Spirito), inhyst i en gammal träverkstad. Kvällstid fylls lokalen av det vackra folket, från moderedaktörer till utbytesstudenter. Modemedvetna italienare hittar du även i de vita sofforna på Hotel Lungarnos takterrass.

#10 Upptäck den toskanska landsbygden
Kombinera din vistelse i Florens med ett dygn eller två på Castello di Casole, ett slottshotell som ligger omgivet av den toskanska landsbygdens mjuka kullar. Tillflyktsorten nås på en timme med bil. Väl framme kan du varva tryffeljakt, stjärnskådning och elcykelturer med matlagningskurser eller bara inta horisontalläge vid poolen.

  • Anna Ekenstein Senior Travel Consultant

1 av 7

Vårt urval

Upptäck mer