Äventyr i Costa Ricas djungel Lifestyle-blogg

Costa Rica är landet där du ena dagen promenerar bland sengångare och paradisfåglar längs trädtopparna i ett naturreservat, för att samma kväll ligga i en varm källa med något kallt i handen och titta bort mot glödande lava från en vulkantopp i horisonten. Det är en grön värld mellan två hav och inget annat land bortom Atlanten arbetar mer framgångsrikt med hållbarhet och ekoturism än Costa Rica. Inget annat land har heller lika unik biologisk mångfald. Är du en djur- och naturälskare befinner du dig med andra ord i paradiset. Du kommer att kunna se sengångare, apor, näsbjörnar, tucanfåglar, kolibrier, stora ödlor och flera djur som du förmodligen inte ens visste fanns.

I november 2019 bockade Johanna Waleij och hennes kompis Elin av Costa Rica på sin bucketlist. Under två veckor bilade de längs slingrande grusvägar med stup på båda sidor, via tillfälliga broar över vattenfall, förbi grönskande vulkansluttningar, bananplantager och kaffeodlingar.  De övernattade på förbokade ekolodger i naturreservaten och gjorde många hisnande utflykter. Från början hade vännerna planerat en renodlad surfresa, men i slutändan blev det en helt annan typ av semester med mer fokus på djungel, äventyr och naturupplevelser.

Tänk dig att du vaknar upp vid femsnåret på en camp mitt i Monte Verdes molnskog. Djungelns ljud med fåglarnas sång, syrsornas spel och apornas tjattrande är öronbedövande. När morgondimman långsamt skingras och de intensiva gröna färgerna träder fram, får du en känsla av jordens begynnelse. Efter en timme tränger de första solstrålarna ner genom den kompakta växtligheten, ett till synes ogenomträngligt virrvarr av grönska, och de första kolibrierna dyker upp, fladdrande likt fjärilar från blomma till blomma. Du står på trappan till din lilla stuga och tar på gummistövlarna när en myrslok går förbi och du hinner precis ta in det när du ser en tucanfågel lätta från ett träd en bit bort. Ser du i syne eller är det inte ett gäng bladbitar ute och går för sig själva på stigen? När du tittar närmare kan du konstatera att det är en armé av bladskärarmyror.

Du hinner inte ens äta frukost innan Costa Ricas djungel bjuder på en djur- och naturföreställning som heter duga. På dagens schema står det privat guidad hajk på basen av en vilande vulkan, forsränning eller som för Johanna och Elin – en promenad bland trädtopparna i Selvaturas hängande broar.

Hur var det att vandra runt bland trädtopparna?
Det var häftigt. Nästan en religiös upplevelse. Jag ångrar bara att vi gjorde den utflykten på egen hand. Med guide hade vi sett ännu fler insekter, fåglar och större djur.

Lyckades ni se sengångare?
Inte där, men när vi bodde på Nayara i Arenal. Slots är ju svåra att upptäcka eftersom de rör sig så sällan, men vi såg flera stycken i kikare med hjälp av hotellpersonalen. De ser otroligt glada och vänliga ut, men gör inte många knop. De lever hela sina liv i träden, föder till och med sina ungar där och kommer bara ner på marken när de ska tömma tarmen – en gång i veckan. Resten av tiden äter eller sover de.

Hur var det att göra en djungeltrekking på leriga stigar i mörkret? Det finns väl både vilda pumor och jaguarer?
Spännande och lite pulshöjande förstås eftersom det var becksvart bortsett från ficklampornas sken. Vi såg många ögon som glimmade till, men kände oss trygga med guiden som under en tvåtimmarstur visade oss allt från en skorpion och en tarantella till genomskinliga smågrodor, bönsyrsor, ugglor och den världskända Blue Morpho-fjärilen. Man ser ju helt andra djur nattetid och stjärnhimlen var magnifik.

Hur såg ert reseupplägg ut?
Vi flög från Stockholm till San José med Lufthansa och bodde första natten på ett litet och vänligt hotell strax utanför San José. På morgonen efter levererades vår hyrbil till hotellet och äventyret tog sin början. Från lyxiga Nayara Tented Camp i Arenal, där vi bodde två nätter, åkte vi vidare till en enkel stugcamping i Monteverdes molnskog. Efter det checkade vi in på läckra Kasiiya på Papagayohalvön. Vi bodde även några nätter i Sámara och avslutade sedan resan med en dags surfskola och övernattning på ett boutique-hotell i Nosara på kusten mot Stilla havet. Det blev totalt 10 hotellnätter och ungefär 15 timmars bilkörning.

Vilken typ av resenär ska man vara för att göra samma roadtrip som ni gjorde?
Man ska gilla äventyr och uppskatta att se och uppleva saker längs vägen. Inte ha bråttom. Tiden vi tillbringade i bilen kändes egentligen aldrig speciellt lång.

Stötte ni på några problem under resan?
Nej, egentligen inte. Allt gick jättebra! Men det var svårt att hitta fungerande bankomater och få tag i den lokala valutan. De flesta ställena tar bara kontanter så se till att ha costaricansk colón tillgänglig eller amerikanska dollar så att du kan växla.

Vilket är ditt bästa minne från resan?
Det är så många. Som när vi gjorde en båtutflykt med guide i Sámara och hamnade mitt i en flock med 200 delfiner. Det var en riktigt häftig upplevelse! Eller när vi provade canyoning och repellering i Arenals djungel. Som mest var det 25 meter fritt fall, så kallad monkey drop med landning i ett vattenfall. Jag kommer att minnas alla vidunderligt vackra solnedgångar i havet, snorklingen då vi såg bläckfiskar och alla hästar som gick lösa i Sámara.

Blev du överraskad över något?
Jag är ingen typisk djur- och naturmänniska hemma, men där och då var det jätteintressant att se och lära mig om alla blommor, smådjur, insekter och träd. Att få uppleva en natur i ekologisk balans. 

Vad ska man helst missa?
Att ta selfies, krama, jaga, röra eller mata vilda djur. I Costa Rica har man sett en ökning av antalet människor som har direktkontakt med djur och därför nyligen lanserat en kampanj för att få folk att respektera djuren och dess naturliga beteende.  Det går självklart bra att ta bilder, men gör det på avstånd och försök boka utflykter med certifierade arrangörer och guider.

Vad ska du se och göra nästa gång du åker till Costa Rica, för du vill väl återvända (ledande fråga)?
Absolut! Nästa gång vill jag dels komma längre ner på Tamarindohalvön och se självlysande plankton, men också uppleva den karibiska sidan och östra kusten som är lite mindre utvecklad och har lite annan natur. Sen skulle jag gärna kombinera Costa Rica med Nicaragua och bo på ön Ometepe i Lake Nicaragua. Det ska vara superhäftigt!

1 av 12

Vårt urval

Upptäck mer