Safariguide till Afrika Lifestyle-blogg

Vart ska man resa om man vill bocka av The Big Five, se de stora årliga förflyttningarna, bo i lyxtält mitt i vildmarken eller tyst glida fram över röda sanddynor i en hot air balloon? Vi på Travel Beyond har sedan länge tappat räkningen på hur många safariresor vi har gjort, men vi vet exakt vilka länder i Afrika som bjuder på de största upplevelserna. Börja med att läsa vår snabbguide som hjälper dig att hitta rätt resmål i djungeln av afrikanska godbitar. Hör sedan av dig till oss så startar vi planeringen av din drömresa.

  • Annika Björkroth Product Manager

  • Marianne Wanneby Digital Media Manager

    mw@travelbeyond.se

DÄRFÖR SKA DU RESA MED TRAVEL BEYOND

Mervärden för varje skräddarsydd resa

Expertisen
Vi  nosar personligen rätt på de bästa lodgerna, camperna och oförglömliga upplevelserna genom åtskilliga resor till Afrika varje år.

Matchmakingen
Vi vet att de bästa reseupplevelserna är skräddarsydda efter dig och dina intressen, tidigare erfarenheter, önskemål och drömmar.

Relationerna och kontaktnäten
Vi har exklusiva partnerskap med flera av världens absolut bästa hotellkedjor vilket bland annat ger dig fri uppgradering, frukost och VIP-behandling.

Servicen & tryggheten
Om något oförutsett skulle inträffa kan du under resans gång nå din personliga reseplanerare för frågor, support och service och du skyddas alltid av paketreselagen när du bokar både flyg och hotell genom oss.

En hållbar turism
Vi är övertygade om att det bästa sättet att skydda Afrika som resmål, dess vildmark, lokala samhällen och magnifika djurliv är genom att stödja en hållbar turism. Det innebär att alla våra lodger och samarbetspartners är handplockade för att de stöttar lokala projekt med sina vinster. 

BOTSWANA – Småskaligt, miljömedvetet och exklusivt

Passar bäst för:
Resenärer som söker en genuin vildmarksupplevelse och kan tänka sig att bo i luxuösa tält för att vara ett med naturen, alla dess dofter och läten. Ofta tar camperna endast emot 12 gäster och täcker in ett område lika stort som Singapore. Botswana är mycket exklusivt när det gäller känslan av att vara i princip ensam i vildmarken.

Störst chans att se i djurväg:
The Big Five, flodhästar, krokodiler, geparder, impalor, afrikansk vildhund, kudos, hyenor, giraffer, zebror, antiloper, apor och mängder av fåglar. Dessutom har man numera chansen att se noshörningar i vissa delar av Okavangodeltat, dit ett hundratal har flyttats för att skydda de fantastiska djuren från tjuvskytte i Sydafrika.

När ska man åka:
Året om, men högsäsongen är juni-september och då är vattennivåerna är som högst. Mars är annars en fantastisk månad för den som uppskattar fågellivet.

Missa inte:
Båtsafari med fiske, gåsafari och chansen att rida häst. Att glida fram genom Okavangodeltat i en så kallad mokoro, flyga helikopter utan dörrar mellan camperna och uppleva känslan av att vara med i en riktig naturfilminspelning! Läs om Anna Ekensteins glamping-äventyr i Botswana 

Se hela vårt utbud i Botswana >>

KENYA – Populär safariklassiker

Passar bäst för:
Första gångs-safariresenären som vill uppleva det bästa av två världar: Indiska oceanens varma vatten och vita stränder i kombination med safariliv i nationalparkerna Masai Mara, Amboseli och Tsavo. Djurlivet här är rikt och du har mycket stor chans att se alla "de stora fem" liksom ett 30-40-tal andra större däggdjur.

Störst chans att se i djurväg:
Alla klassiska safaridjur inklusive The Big Five.

När ska man åka:
Året runt, men fokusera på juni–oktober för att se miljontals gnuer vandra genom Masai Mara mot Serengeti. I deras fotspår kommer alla de stora rovdjuren.

Missa inte: Att flyga luftballong över Masai Mara, äta en picknicklunch mitt på den öppna savannen och besöka en lokal by.

Se hela vårt utbud i Kenya >>

MALAWISJÖN – drömresmål för snorklingsfantaster

Passar bäst för:
Snorklings- och dykningsfantaster, smekmånadsfirare och dig som söker barfotalyx efter ett safari- äventyr i Zambia, Zimbabwe eller Sydafrika. Likoma Island, mitt i Malawisjön, stoltserar med Afrikas kanske mest romantiska hotell: Kaya Mawa

Störst chans att se i djurväg:
Ciklider av alla dess slag. Malawisjön är en av Afrikas största och fiskrikaste sjöar. Längs stränderna är även fågellivet särskilt rikt.

När ska man åka:
Bästa tid att resa är april–oktober.

Missa inte:
Alla sköna bad och roliga vattenaktiviteter, att cykla runt ön som i princip är bilfri, paddla kajak i det turkosa, kristallklara vattnet och besöka fantastiska St. Peter's Cathedral  – en av Afrikas största kyrkor.   

Se hela vårt utbud i Malawi >>

MOCAMBIQUE – oupptäckt strandparadis med vackra korallrev

Passar bäst för:
Dig som söker barfotalyx och en magiskt vacker stranddestination, kanske som inledning eller avslutning på ditt safariäventyr i en annan del av södra Afrika. Mocambique är ett charmigt, oexploaterat land med 250 mil strand och en färgsprakande undervattensvärld utan trängsel vid reven. Hotellen är små och personliga, utan att ge avkall på minsta bekvämlighet. 

Störst chans att se i djurväg:
Koraller, delfiner och gigantiska sköldpaddor.

När ska man åka:
Bästa tiden för sol och bad är maj– oktober, men det går att resa hit året om.

Missa inte:
Chansen att snorkla i Bazarutos marina nationalpark och få ett möte med  den fredliga, fridlysta dugongen.  

Se hela vårt utbud i Mocambique >>

NAMIBIA – ökenlandet för finsmakaren

Passar bäst för:
Dig som framför allt vill uppleva de gigantiska 80 miljoner år gamla sanddynerna och den vidsträckta, öde vildmarken från första parkett. Klarblå himmel, röd sand, perfekta formationer så långt ögat kan nå. Gärna i vy från luftballong. Men här finns också spännande stamfolk och chans att se den sällsynta leoparden.

Störst chans att se i djurväg:
Världens enda ökenelefanter, utrotningshotade svarta noshörningar, geparder, springbock och oryxantiloper. Leopard om tur har tur.

När ska man åka:
Namibias turistsäsong sträcker sig året om. Parkerna är som vackrast under regnsäsongen, men bästa tiden för safari är under torrperioden mellan april och oktober.

Missa inte:
Att få in ett besök bland något av Namibias exotiska stamfolk (t ex himba eller bushfolket san). Att flyga luftballong över sanddynerna i Sossusvlei och avsluta med en champagnefrukost.

Se hela vårt utbud i Namibia >>

RWANDA – bland de dimhöljda bergens gorillor

Passar bäst för:
Dig som vill stå öga mot öga med en människoapa förstås, men som även är natur- och kulturintresserad. Rwanda ligger mitt i Afrikas gröna och kuperade hjärta och det var här, i Rift Valley, som de första skelettdelarna från de förmänniskor som anses vara Homo Sapiens förfäder hittades. Detta är vårt urhem. 

Störst chans att se i djurväg:
De unika bergsgorillorna, skogselefanter, bufflar, leoparder, mängder av fåglar och den utrotningshotade apan Kandts markatta.

När ska man åka:
Gorillatracking kan göras året om. Det regnar minst under perioderna december–februari och juni–september.

Missa inte:
Dian Fosseys grav, natursköna Kivusjön, Nyungwes regnskog och att vandra bland teplantagen. Huvudstaden Kigali och ett besök på museet ägnat åt folkmorden 1994. 

Se hela vårt utbud i Rwanda >>

SYDAFRIKA – ett Afrika i miniatyr

Passar bäst för:
Dig som söker ett smakprov på södra Afrika där du under en och samma resa har möjlighet att kombinera kultur och sightseeing i Kapstaden med kulinariska upplevelser i vindistrikten och Big Five på några av världens mest lyxiga lodger.

Störst chans att se i djurväg:
The Big Five, valar, vithajar, pingviner, sälar, vildhundar och antiloper.

När ska man åka:
Året runt, men solsäkrast är oktober-mars. Valsäsongen är juni-november.

Missa inte:
Att komma nära leoparder i Sabi Sands, beundra den magnifika solnedgången på världskända Clifton Beach och tillbringa en heldag med gourmetmat och egen guide i vinlandet.

Se hela vårt utbud i Sydafrika >>

TANZANIA – Lejonkungens land

Passar bäst för:
Dig som söker safariupplevelser i världsklass, vill möta många olika typer av vilda djur i hög koncentration och gärna kombinerar safarin med sol och bad. Här finns allt från små personliga palats vid jättekratern Ngogorongoro till de mobila lägren som följer de stora hjordarna. 

Störst chans att se i djurväg:
The Big Five, zebror, hyenor, geparder, antiloper, flodhästar, flamingoer och giraffer.

När ska man åka:
Året runt, men juli till oktober för att se de stora migrationerna.

Missa inte:
Att spana efter svarta noshörningar vid Ngorongorokratern och att kombinera ditt safariäventyr med ett par dagars barfotalyx på sagoön Zanzibar.

Se hela vårt utbud i Tanzania >>

ZANZIBAR – vykortsvacker drömö med fokus på lugn lyx

Passar bäst för:
Dig som söker ett flytande paradis med mjölkvita korallstränder åt alla håll. En magiskt vacker plats att smälta alla dina intryck på efter safariäventyret. Flera av Zanzibars strandlodger och hotell har speciella Efter Safari-behandlingar på sina spa-avdelningar där trötta fötter och solbrända axlar tas om hand. 

Störst chans att se i djurväg:
Delfiner, kokoskrabbor, koraller, sköldpaddor och färgglada fiskar.

När ska man åka:
Bästa restiderna är juli till oktober och december till mars.

Missa inte:
Att besöka världsarvsskyddade Stone Town och snorkla vid det kilometerlånga korallrevet på Chumbe­atollen som består av 200 korallarter och är boplats för över 400 fiskarter och sköldpaddor. 

Se hela vårt utbud på Zanzibar >>

ZAMBIA – lågmält, vilt och orört

Passar bäst för:
Dig som kanske redan har sett The Big Five och istället vill lägga fokus på att komma närmare Afrikas natur. Precis som i Botswana är camperna små, nationalparkerna stora och turisterna få. I Zambia föddes vandringssafarin, fågellivet är spektakulärt och nästan överallt är du nära en flod. Räkna med mer rustikt boende eftersom de flesta camper tas ner och byggs upp på nytt efter varje säsong för att lämna naturen helt oberörd.

Störst chans att se i djurväg:
Elefanter, lejon, leoparder, krokodiler, flodhästar, bufflar och svarta noshörningar.

När ska man åka:
Bästa tiden är maj till september.

Missa inte:
Chansen att prova vandringssafari. Det finns inget som går upp mot ditt första möte med ett vilt djur till fots – adrenalinpåslaget och spänningen i den här primära upplevelsen är oslagbar. Läs om Maria Sandbergs reseäventyr i Zambia 

Se hela vårt utbud i Zambia >>

ZIMBABWE – världsarv och vackra vyer

Passar bäst för:
Dig som vill uppleva världens längsta vattenfall – Viktoriafallen, färdledas av Afrikas allra bästa guider och se alla de stora däggdjuren under en kanotfärd längs Zambezifloden. Safari i exklusiva tält är stort här och inte sällan samlas gästerna och guiden vid lägerelden efter middagen för att prata om sina upplevelser.

Störst chans att se i djurväg:
Elefanter, flodhästar, lejon, giraffer, geparder och piggsvin. 

När ska man åka:
Säsongen är från april till november. I slutet på april och i maj är Viktoriafallen som mest kraftfulla och mäktiga.

Missa inte:
Att bo minst en natt på legendariska ”The Victoria Falls Hotel” och njuta av en krokodilomelett och GT på terrassen. Och att uppleva en kryssning på Zambezifloden i solnedgången.

Se hela vårt utbud i Zimbabwe >>

1 av 7

Upptäck mer