Reseguide till det antika Rom Lifestyle-blogg

Om vi bortser från att de gamla romarna roade sig med att mata lejon med levande människor och handla med slavar, så är de egentligen närmare vår värld än många av generationerna efter dem. Rester av romarnas organiserade, byggnadstekniskt perfekta universum finns kvar på många platser i det moderna Rom och med hjälp av lite fantasi och våra tips, kan du göra en tidsresa för att få en glimt av deras liv.

Fredag – Pantheon, piggvar och vin
Besök det antika templet Pantheon som ligger intill Piazza della Rotonda, i Roms centrum. Det byggdes ursprungligen runt år 75 före Kristus för att användas som en samlingsplats för gudsdyrkan. De stora kolonnerna vid ingången är galet imponerande, men insidan av kyrkan är magnifik. De konstnärligt utsmyckade betongväggarna är så långt före sin tid att det nästan känns overkligt. Missa heller inte att titta upp i taket när du väl är inne i Pantheon. Den gigantiska kupolen fungerar som kyrkans enda ljuskälla. Väl utomhus igen, promenera till Piazza Navona för att titta på folk och njuta av fantastisk gelato.  

Det italienska köket har förändrats en hel del – de antika romarna saknade både pasta och tomater, men de hade de facto tillgång till ostron, bröd, oliver, gurka och rucolasallad. Och fisk. En populär fisksort var piggvar. Vill du äta piggvar i till exempel saffran- och rosmarinsås – prova La Rosetta, som är en högt ansedd fisk- och skaldjursrestaurang.

Om du vill göra som de gamla romarna – drick även mängder av vin. Absolut inte öl – det var för barbarer. En av de många mysiga vinbarerna i det pulserande området Campo de’ Fiori är Il Goccetto.

Lördag – Colosseum, Caracalla och inälvor
De gamla invånarna i Rom tillbringade säkerligen en hel del tid med att stå i kö. Eftersom du varken har tid för eller lust med det, förköp biljetter till Colosseum online och kom dit på förmiddagen. Du vill ju också se den gigantiska amfiteatern där Roms befolkning samlades för att se gladiatorspel, djurfäktningar, avrättningar och teater. Ta sen en promenad till Forum Romanum och besök ruinerna av vad som en gång i tiden var ett viktigt centrum för politik, affärer och handel, i det antika Rom. Efter det kan du bege dig till Caracalla – en plats som många turister missar. Den välbevarade badanläggningen ger en glimt av de gamla romarnas favoritsysselsättning – att ta långa bad! Lunchen kan du inta på den populära restaurangen Trattoria Perilli. Här tillagas maten helt enligt gammal stil – man använder alla delar av djuret och således kan du se vad kockarna hittar på för spännande med både inälvor från lamm och grislever. På menyn finns även rätter som du kanske är mer sugen på.

Söndag – Ostia Antica och åsneporten
Ta tåget från stationen Ostiense till Ostia Antica. Resan tar knappt en halvtimme och ditt uppdrag idag är att titta närmare på ruinerna av Ostia – det antika Roms hamnstad, belägen där floden Tibern mynnade ut i havet. Innan stadsdelen begravdes under slam, damm och sina egna kollapsade byggnader, var den hem åt 50 000 invånare. Följ skyltarna på engelska och utforska ruinerna av eleganta hem, brandkårsbyggnader, tempel, synagogor, restauranger och affärer. Bagerierna har fortfarande ugnar och i tvätterierna kan du se badkar där arbetarna hoppade på blöta kläder som en form av mänskliga torktumlare.   

Innan du återvänder hem till Sverige måste du be din taxichaufför att köra söderut via Appia Antica och genom San Sebastiano-porten. Där pressar trafiken sig igenom ett valv ursprungligen byggt för åsnevagnar(!).

1 av 3

Roms bästa boenden

Upptäck mer