Fem tips för en lyckad skidsemester i italienska alperna Lifestyle-blogg

Är du sugen på skidåkning, pudersnö, sol och god mat inför majestätiska alpkulisser? Här kommer ett smart upplägg som ger en förstklassig skidsemester i snö- och solsäkra Dolomiterna.

De spektakulära Dolomiterna i norra Italien med spetsiga berg av rosaskimrande kalksten har länge kallats för ”världens åttonde underverk”. De utgör en del av Sydtyrolen och Dolomiti Superski som sammankopplar 12 skidorter, 450 liftar och 1200 kilometer pist. Själva skidåkningen finns i alla variationer, från nybörjarbackar för barn till störtloppsbackar som används i världsmästerskap.

Men var ska man börja i detta gigantiska område och hur utnyttjar man tiden här på bästa sätt? Vi vet. Låt oss skräddarsy din resa och läs våra fem tips.

Satsa på smart logistik och kort transfer
Få semesterfirare vill lägga tid på lång transfer under skidresan. Att flyga nonstop till Innsbruck tur och retur från Sverige med SAS är supersmidigt. Väl framme väntar en privat bil som tar dig vidare till någon av Dolomiternas skidorter. På mindre än två timmar når du den pittoreska alpbyn La Villa, en del av det förstklassiga skidsystemet Alta Badia.

Bo mysigt med all tänkbar komfort
Vi rekommenderar de familjeägda skidhotellen La Majun, La Perla och Ciasa Salares. Le Majun ligger tvärs över gatan från skidliften med direkt tillgång till Dolomiti Superski, alpernas största skidnätverk. Ski in/ski out med andra ord. Här inleder du dagen med en rejäl frukostbuffé och när ni återvänder från backen är det skönt att basta, simma några längder i poolen, bubbla i utomhusjacuzzin eller skämma bort kroppen med en massage i spaet. Eftersom halvpension ingår i priset, avnjuter ni en god middag på kvällen medan espressomaskinen fräser i bakgrunden. Hotellet har flera matsalar med olika menyer.

Låt en privat guide leda vägen
Är ni ett par familjer, ett gäng kollegor eller vänner som vill åka skidor från morgon till kväll i olika områden, är det en god idé att ta anlita en privat skidguide. Det ger resan en helt annan dimension. Guiden kan ta er till ställen som ni aldrig hade kunnat hitta till själva utan att göra mängder av research. Han eller hon känner till det mysigaste stället att äta lunch eller att ta en kopp varm choklad med vispgrädde på morgonen. Genom att utforska nya delar av alperna varje dag får ni unika naturupplevelser.  När solen går ned skiftar bergen i rosa nyanser – obeskrivligt vackert.  

Åk Sella Ronda
Omväxling förnöjer! Efter ett par dagar på samma hotell kan guiden ta er upp till Sella Rondas majestätiska bergskulisser intill grönskimrande isfall. Här kryssar ni upp och ned längs några av världens vackraste nedfarter innan ni skidar över till Ortesei på andra sidan bergen och checkar in på hotell Gardena Grödnerhof. Bagaget är redan framme.

Håll koll på nyöppningarna
Världens vackraste skidåkning blir snart ännu vackrare. Eleganta hotellet Rosa Alpina renoveras just nu och öppnar som ett Amanhotell till vintersäsongen 2024–2025. Sommaren 2025 öppnar Mandarin Oriental sin första alpina resort någonsin i Cortina.

  • Helena Andrén Managing Director

  • Marianne Wanneby Digital Media Manager

    mw@travelbeyond.se
1 av 3

Vårt urval

Upptäck mer