Kär i Venedig Lifestyle-blogg

Kan man förälska sig i en stad? Ja, det kan man. Fråga bara någon av de 15 till 20 miljoner turister som besöker Venedig varje år. Stadens skönhet med sina kanaler, gångbroar och förgyllda palats, är verkligen omöjlig att värja sig mot. Till och med husen i förfall, med rämnande fasader, är vackra. Majoriteten av alla turister följer de fyra skyltarna slaviskt och går därför samma vägar. De bästa tipsen vi kan ge dig är därför att skippa kartan och turistströmmarna, gå vilse och upptäck lokalbefolkningens Venedig. 
Fredag: Konst, musslor och drinkar
Besök Venedigs berömda konstmuseer Gallerie Dell'Accademica  och Peggy Guggenheim Collection som har konst från 1400- till 1900-talet. Utforska även de samtida och många gånger kontroversiella konstverken i Punta della Dogana. Den storslagna byggnaden var en gång centrum för stadens tullverksamhet. På museets två våningar finns över 30 salar med banbrytande konst.  Både den permanenta samlingen och galleriet ägs av den franske miljardären François Pinault. Håll speciellt utkik efter Charles Rays första utomhusstaty – Pojken och grodan.  

Cannaregio är en magiskt vacker stadsdel i den norra delen av Venedig, dit få turister av någon anledning hittar. På kajerna vid kanalen, nära den gamla muren till judiska gettot, ligger mysiga tavernor där du kan äta lunch. Ett förslag är Osteria 40 Landroni, som garanterat serverar ditt livs godaste spagetti vongole. Men var beredd på att avnjuta din måltid inför ägarens avundsjuka katter.

Flera nya hotellbarer har väckt Venedigs slumrande nattliv. Ett ställe du inte får missa är Palazzina Grassis restaurang och bar – PG. Det anrika 1500-talspalatset är numera omgjort till ett designhotell signerat Philip Starck. Johnny Depp höll för övrigt hov här under inspelningen av ”The Tourist”.

Lördag: Museibesök, shopping och tapas
Carlo Scarpa, de venetianska modernisternas gudfader inom arkitekturen är het igen. Upptäck varför på Caso Museo Querini Stampalia, där han har restaurerat trädgården och entréplan. Här får du träda in i det uråldriga hem som har tillhört familjen Querini och beundra den imponerande konstsamlingen. På första våningen hittar du ett bibliotek, där lokalinvånarna gärna läser morgontidningen på helgerna. Där kan du även titta närmare på Bellinis ”Presentation av Jesus i templet”, ett av Venedigs mest underskattade mästerverk.

För ännu mer genuin venetiansk känsla,  promenera till The Pescheria. Här har det saluförts fisk i över 600 år. Här finns också en stor grönsaksmarknad och många bra köttbutiker. Skaldjur blir inte färskare än de som serveras på Pronto Pesce, en liten bar som ligger precis intill marknaden. 

Ta din livs dyraste kaffe (eller te) på Europas äldsta café, Café Florian, som ligger på Marcusplatsen. Kom ihåg att det du egentligen betalar för är miljön. Du sitter på det häftigaste torget i världen med utsikt mot Marcuskyrkan. Din cappuccino serveras på silverbricka av en finklädd servitör och en orkester spelar levande musik i bakgrunden. När du ändå är här, passa på att gå in i kyrkan. Det finns ett tillfälle per dag då strålkastarna tänds och riktas mot guldmosaiken på väggarna. Har du någonsin drömt om att befinna dig i en box av guld, är detta din chans!

För att hitta alternativa gallerier och små butiker, bege dig till gatorna kring Campo Santo Stefano. Galleria Marina Barovier säljer vintage-glasskulpturer från okända konstnärer, vars verk förr eller senare kommer hamna på museer. Gå loss bland kreativt designade vaser, glas, små skulpturer och andra fantasifulla skapelser. Chiarastella Cattana säljer läckra, egendesignade kuddfodral, filtar och dukar. Strax intill, hos Linassi, hittar du glammiga underkläder i silke och skira nattlinnen, som hämtade ur Sophia Lorens 50-talsgarderob.

Debatten kring vilket ställe som har bäst old-style-tapas, är lika laddad för lokalinvånarna i Venedig som politik eller religion. Men du behöver ju inte välja. En tapas-tour kan inledas i baren på Trattoria da Flore, där konstnärer och lokalbor småäter på köttbullar och sippar på ett glas tocai. På något mer eleganta Naranzaria, kan du prova spenatpajen med ett glas gott vin. På Al Merca slinker du in för en venetiansk spritzer – Prosecco, Aperol, mineralvatten och en skiva citron.

Är du inte ett fan av tapas? Vid ett brofäste, snett bakom Dodgepalatset ligger en av Venedigs mest genuina och mysigaste restauranger – Trattoria La Rivetta. Här är stämningen så italiensk den kan bli. Även gondoljärerna stannar gärna till här för att ta ett glas vin och småprata lite med kyparna.  

Söndag: Bakverk och ö-liv
Gör som lokalbefolkningen och inled söndagen med en krämfylld, purfärsk munk på Pasticceria Tonolo. Med största sannolikhet får du armbåga dig fram i trängseln till det populära bakverket som säljer slut blixtsnabbt, men vi lovar att det är värt det. Har du tid över och vill komma ifrån stan, är det även värt att ta sig ut till öarna i lagunen. Bland guldkornen finns den gröna jordbruksön Mazzorbo, där rader av vinrankor och kronärtskockor ger frid i sinnet. Vill du äta riktigt gott rekommenderar vi Michelinrestaurangen Venissa. Från Mazzorbo kan du promenera över gångbron som leder till mer besökta grannön Burano och beundra de färgglatt målade husen längs de idylliska kanalerna. Är du inte förälskad efter det, har du ett hjärta av sten.

1 av 4

Vårt urval

Upptäck mer