Rymdresor Lifestyle-blogg

Vissa får existentiell ångest av bara tanken. Andra kan inte tänka sig en mer spektakulär upplevelse än att åka ut i världsaltet, sväva några minuter i tyngdlöshet och betrakta vår planet från rymden.

Alla de som är över 60 år kommer ihåg första gången en bemannad rymdfarkost flög till månen och de knastrande rösterna från astronauterna. Neil Armstrongs ord när han hade tagit de första stegen i gruset på månen då hela världen stod stilla: ”Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten”. Det har gått ett tag sedan dess, men nu är vi äntligen framme vid att man kan resa till rymden som privatperson – förutsatt att man är över 18 år, har normal fysik och har råd. För smakar det så kostar det. En resa till rymden och tillbaka med Virgin Galactic kostar 600 000 dollar, men då ingår flera dagars träning för att säkerställa att du är fysiskt och mentalt redo. Dessutom får du ta med dig upp till tre gäster som får njuta av aktiviteter, förstklassiga bekvämligheter och på själva flygdagen skåda rymdäventyret från första parkett.

3...2...1...Release

90-minutersfärden med Virgin Galactic börjar med att moderskeppet tar upp rymdskeppet cirka 15 000 meter över havet. Där börjar nedräkningen. Du kommer höra piloterna säga: 3…2…1…release innan kapseln frikopplas från moderskeppet och skjuts ut i rymden. Hastigheten är över tre gånger ljudets. Kort därefter stängs jetmotorerna av och en öronbedövande tystnad sänker sig samtidigt som du ser färgerna utanför fönstret förändras från himmelsblå till indigo till oändligt nattsvart. Nu befinner du dig i det som NASA definierar som rymden, 80 kilometer över jordens yta. Det är dags att koppla loss dig själv för att under ett par oförglömliga minuter få uppleva känslan av viktlöshet och en vy över vår planet som de allra flesta bara får drömma om.

”The overview effect”

Det sägs att åsynen av jorden från rymden förändrar människor. ”The overview effect” brukar det kallas, när astronauter och kosmonauter påtagligt drabbas av insikten om hur liten och skör jorden är, hur tunn och ömtålig atmosfären är, hur utlämnade vi är. Men vilka tankar som flyger genom ditt huvud under dessa minuter, vet bara du.

Återinträde i atmosfären

Efter cirka 5 till 6 minuter i viktlöst tillstånd är det dags för återinträde i atmosfären. Allt fungerar automatiskt tack vare innovativ fjäderteknologi och när man tagit sig igenom atmosfären tar piloterna över och glidflyger tillbaka till samma landningsbana i New Mexico som man startade från.

Sista platserna till försäljning

Som medlem i Virtuosos nätverk har Travel Beyond exklusiv tillgång till de sista platserna till Virgin Galactics rymdresor för privatpersoner. Inga fler platser kommer finnas tillgängliga när dessa är slut. Drömmer du om att se jorden från rymden, är det hög tid att realisera drömmen nu. Du som bokar din resa i närtid beräknas kunna resa till rymden under andra hälften av 2027.

Kontakta oss på Travel Beyond för mer information och en skräddarsydd offert!

Upptäck mer