Travel Beyonds Maldiverna Lifestyle-blogg

För den som aldrig har varit på Maldiverna är det lätt att tro att sinnebilden av ultraparadiset är kraftigt förskönad. Att någon fena på Photoshop har dragit i kontrasterna för att få havets alla blå nyanser och den gnistrande ljusa korallsanden att poppa så. Att vattnet väl knappast kan vara så klart att man får svindel när man tar på sig cyklopet och tar en titt under ytan. Men det är det. Total nyp-mig-i-armen-känsla. Helena Andrén, VD på Travel Beyond, berättar.

Det är tidig morgon år 2009. Helena, VD och grundare av Travel Beyond, och hennes syster Ulrika, vaknar i sin villa på pålar i North Malé atoll i Indiska oceanen. De landade på flygplatsen igår kväll och det var becksvart när de åkte med resortens speedboat under 15-minutersturen från Malé. Ulrika drar undan gardinerna i sovrummet. Det bländade morgonljuset flödar in i rummet och utanför uppenbarar sig en andlöst vacker värld av vatten som är både overkligt turkost och totalt transparent. Ulrika hoppar i direkt från badbryggan innan de ens har hunnit säga god morgon. Helena kommer strax efter. Hon glider ner för stegen på terrassen och tar de första simtagen ut i det ljumna vattnet mot en ändlös horisont.

Det var en euforisk känsla och den återkommer alltid för mig. Det är fortfarande lika häpnadsväckande när man går runt på öarna och var man än tittar är det vackert, vackert, vackert och ett hav som går i femtio nyanser av blått. Det är få ställen på jorden du får det där ultraparadisiska och jag tror att det är en av anledningarna till att så många återvänder.

Exklusiv storfavorit med många återkommande kunder
Maldiverna välkomnar utländska turister sedan juli 2020 och har visat sig vara den mest efterfrågade destinationen bland Travel Beyonds kunder – både under och efter pandemin. Under de senaste månaderna har det skett en explosionsartad ökning i efterfrågan och nu, när resandet kommit i gång igen på allvar, bokar allt fler kunder multigenerationsresor och frågar efter större boende med många sovrum. Äntligen kan vi resa med nära och kära igen!

Tillsammans med några riktiga dra åt skogen-ställen i Karibien och Söderhavet, är Maldiverna det mest exklusiva sol- och badresmålet i världen. Det är också den av Travel Beyonds destinationer som har flest återkommande kunder. Vissa personer åker tillbaka till samma ö och resort. Andra vill bo på nya resorts varje gång. Det som tilltalar många är att du bor på en liten, lugn palmbevuxen korallö med låga byggnader. All stress rinner av dig så fort du sätter fötterna i den vita sanden och skorna behöver du inte sätta på dig förrän du ska flyga hem igen.

Exotiska upplevelser med hög wow-faktor
En vanlig fördom bland förstagångsresenärer är att man ska känna sig som strandsatt på en öde ö och inte ha någonting att sysselsätta sig med under sin semester på Maldiverna.

Jag upplever att det finns hur mycket eller hur lite som helst att göra på Maldiverna. Det är helt och hållet upp till dig själv, men man slipper bruset som finns runt omkring en hela tiden. Vissa känner ju inte till att det faktiskt bara finns en resort per ö. Vissa öar går man runt på tio minuter, andra på en och en halv timme.”

Utöver snorkling, dykning och icke-motoriserade vattensporter som paddling och vindsurfing kan du fördriva tiden med att åka på delfinsafari, njuta av spa-behandlingar, träna på gym eller spela tennis. Fler och fler hotell satsar också på paddelbanor. Många erbjuder även aktiviteter som cocktail- och matlagningskurser, utomhusbio, middag på stranden med en egen kock, gourmetpicknick på en öde ö, snorkelturer eller delfinkryssningar i solnedgången.

Hotellen tävlar med varandra om att kunna erbjuda gästerna den mest exotiska upplevelsen med häftiga undervattensrestauranger, enorma teleskop för stargazing med kunniga astronomer och snorklingsturer med en marinbiolog som guide.”

Magiskt möte med mantor och valhaj
Det har gått mer än tio år sedan Helenas första resa till Maldiverna och hon har rest dit tre gånger till sedan dess, men den första morgonen har etsat sig fast i hennes minne tillsammans med hennes första snorklingsupplevelse i öriket.

Vår villa-butler frågade om vi ville följa med honom och några andra i personalen och snorkla. Jag har inget dykcert så vi sa ja, tog en motorbåt rakt ut i lagunen och hoppade i. Jag flöt omkring ljudlöst ovanför korallreven i en konstant spänning över vad som kunde dyka upp. Plötsligt sveper ett helt stim av jättemantor, med ett vingspann på gissningsvis två meter upp framför näsan på mig. De är drygt tio mantor som leker och snurrar runt under oss, simmar fram och tillbaka i lagunen för att äta plankton. I nästa stund glider en tio meter lång valhaj sakta emot mig och passerar förbli på någon meters avstånd. Jag lägger händerna bakom ryggen och simmar efter strax ovanför, hela tiden på behörigt avstånd. Jag är inte det minsta rädd, bara totalt hänförd av detta majestätiska, fredliga djur och känner mig så privilegierad. Under de minuterna är jag ett med naturen och jag blir nästan religiös på kuppen.

Helena har haft många kunder genom åren som har jagat precis samma upplevelse. Personer som har varit på Maldiverna säkert 15 gånger och aldrig lyckats. Det finns såklart månader då sannolikheten ökar för att träffa stora marina djur, men aldrig några garantier. Hon hade en enorm tur och kommer att bära med sig upplevelsen hela livet. Helt säkert är i alla fall att det nästan räcker med att helt sonika stoppa ner huvudet i det kristallklara vattnet för att få syn på färggranna fiskar, rockor och en och annan havssköldpadda.

Resa till Maldiverna
Vi i Sverige är inte ensamma om att älska Maldiverna. Nyligen togs Maldiverna till exempel bort från Storbritanniens röda lista så de få villor som finns kvar på Maldiverna håller på att bokas upp av resten av Europa.

90% av Travel Beyonds kunder flyger med Emirates via Dubai eller Qatar Airways via Doha. Det finns även andra flygbolag, som till exempel Lufthansa och British Airways, men de erbjuder inte flygresor med samma frekvens. Flygtiden inklusive byte och transfer till Maldiverna från Stockholm är ungefär 12 timmar och tidsskillnaden är i regel fem timmar.

Sjöflyg eller båttransfer?
Om du vill resa till Maldiverna måste du först och främst ta ställning till om du vill maxa tiden i paradiset genom en kort båttransfer från flygplatsen till din slutdestination eller om du kan tänka dig att ta ett sjöflyg för att nå mer avlägsna atoller.

”Stannar man bara en vecka, är det många som tycker att det är skönt att bara ha en speedboat-transfer på mellan 20 och 45 minuter. Men har man några nätter till kan det vara värt att flyga längre ut med sjöflyg. Vi brukar rekommendera de kunder som stannar i 14 dagar att dela upp vistelsen på två olika hotell eller typer av boende. Efter ett par dagar kan det vara kul att bo på en annan del av ön, i en villa på pålar eller i en strandvilla.”

Flest förstklassiga hotell
Travel Beyond är ledande när det gäller resor till Maldiverna inom premiumsegmentet. De har störst utbud av förstklassiga resorts och bara under 2021 har nio av resekonsulterna besökt Maldiverna för att lära sig allt och lite till om cirka 20 utvalda hotell.

Vi reser dit årligen för att se alla typer av boendeformer, testa faciliteter, testa maten och knyta kontakter för att kunna jämföra hotellen. Kärnan i vår verksamhet är ju att hitta rätt upplevelse för respektive kund.”

All Inclusive på Maldiverna
I februari 2020 tillbringade Helena två veckor på Maldiverna och tittade bland annat närmare på all-inclusive-konceptet som har kommit starkt under de senaste åren. Något som inte är helt förvånande när man tittar på prisbilden.

Det är väldigt dyrt att äta och dricka på Maldiverna. De har en alkoholskatt som till och med slår den svenska med hästlängder så det är lätt att notan hamnar på ohyggliga summor när man checkar ut. Halvpension, helpension eller all-inclusive är nästan ett måste så att man vet på förhand vad saker och ting kommer att kosta.”

All-inclusive konceptet har generellt sett ett blandat rykte. Helena var själv rätt skeptisk till en början, men när hon såg kvalitén hos de resorts hon besökte blev hon övertygad om att det faktiskt finns riktigt bra all-inclusive – precis som vissa rederier också erbjuder. De bästa paketen inkluderar allt från Prosecco till Champagne och vissa till och med spaupplevelser och olika utflykter. Det är absolut inte billigt, men du behöver aldrig oroa dig för att kostnaderna drar i väg.

Två av Travel Beyonds mest bokade All Inclusive-hotell på Maldiverna är Ozen Life Maadhoo och Ozen Reserve Bolifushi. Andra storsäljare är One&Only Reethi Rah, Soneva Jani och Soneva Fushi samt Gili Lankanfushi.

Maldivernas klimat
På Maldiverna råder sommarvärme och mer därtill året runt. Högsäsongen infaller mellan november och april, då är det torrt och vindstilla. Luftfuktigheten ökar därefter och störst risk för regn är det under september och oktober. 

Som ett barn på nytt
Helena reser tillbaka till Maldiverna redan i början av november och kommer bland annat besöka Anantara Kihavah, som är på omslaget av det senaste numret av inspirationsmagasinet Beyond Explorer. Hon kommer också återbesöka Soneva Jani där man blir som ett barn på nytt i vattenrutschkanorna.

Sist jag var där hade jag bara ett dygn på Soneva Jani. Vi hade två timmar innan vi skulle åka därifrån. Jag frågade min kompis Mia, ska vi äta lunch eller åka rutschkana? Vi bara tittade på varandra och sa ”rutschkana!” Vi sprang upp och ner säkert 20 gånger. Fantastiskt roligt!

  • Helena Andrén Managing Director

  • Marianne Wanneby Digital Media Manager

    mw@travelbeyond.se
1 av 5

Vårt urval