Londonweekend med barn Lifestyle-blogg

London kanske inte direkt är top of mind på din lista över resmål när det är dags att ta med kidsen på semester, men London är faktiskt en magisk plats för alla åldrar – det gäller bara att veta vad man ska se och uppleva. Här är våra bästa tips för en Londonresa med barnen.

Fredag: Skattjakt, viskningar och brownies
Om tidvattnet är lågt kan ni bege er till Themsens norra flodbank vid Millennium Bridge, för lite klassisk skattjakt. Spana efter elisabethanska pipor (lätta att hitta eftersom de är långa och vita) och krossat porslin. Det har hänt att folk hittar kakel från romarriket! Tänk på att det kan vara rätt lerigt så ha på er gummistövlar. Ta med servetter och en plastpåse för fynden.

St Paul’s Cathedral är lika viktig för Londons skyline som Empire State Building är för New Yorks, och på nära håll är den lika imponerande. Barn med spring i benen tar med fördel de 257 trapporna till Whispering Gallery. Där kan viskningar in i en specifik vägg färdas 30 meter (!).  

Bege er söder om Themsen och titta närmare på Shakespeare’s Globe. Byggnaden är en kopia av den ursprungliga elisabethanska teatern, där Shakespeares pjäser framförs under bar himmel. Ät sedan middag på Swan (21 New Globe Walk). Ni kan välja mellan brittiska specialiteter som friterad torsk eller stuvning på hjortkött. På barnmenyn finns favoriter som ”fish fingers and chips” (fiskpinnar och pommes), för att inte tala om brownies med vaniljglass.

Lördag: Kronjuveler, godis och piratskepp
Förräderi, tortyr, halshuggningar – Towern har allt det och tusen år av kunglig historia som fängslar både stora och små. Se till att följa med på en sightseeingtour under ledning av en Yeoman Warder även kallad ”Beefeater”. Guiderna är jättepopulära och experter på att levandegöra alla historier om hur man straffade fångar förr i tiden. I Towern kan ni även beundra de brittiska kronjuvelerna.

På jakt efter nya leksaker? Kolla in Benjamin Pollock’s Toy Shop i Convent Garden, anno 1880. När ni ändå är i krokarna, titta in i Hope & Greenwood, en godisaffär i gammaldags stil, som gör både stora och små gottegrisar lyckliga. Här finns allt och lite till; sockervadd, karameller, fudge, chokladpraliner med mera. Det är omöjligt att komma därifrån tomhänt.

En av Londons bästa lekplatser är Princess Diana Memorial Playground i Kensington Garden. Hit är alla barn under 12 år välkomna. Parken, som är inspirerad av Sagan om Peter Pan, har allt från klätterställningar och gungor till söta låtsaskrokodiler i sten och ett piratskepp i verklig storlek. Inget barn får komma in eller lämna området utan att vara i sällskap av en vuxen.

Efter många timmars frisk luft och lek kan det vara skönt att ta en paus och något gott att äta på The Lido Café i Hyde Park. Här har ni utsikt över sjön och kan sätta tänderna i allt från lammkotletter till minipizzor. Törsten kan ni släcka med nygjord lemonad, öl, cocktails eller bubbel.  

Är vädret klart (och ni har energi kvar) bör ni definitivt ta en tur med London Eye, det enorma pariserhjulet, från vilket ni kan se ända bort till Windsor Castle. Se till att förboka biljetterna bara, så slipper ni kötiden. Ett bra tips är också att plocka upp ett ex av broschyren ”London Eye View 360” i souvenirbutiken innan. Broschyren kommer hjälpa er att lokalisera alla populära landmärken. Turen i hjulet tar ungefär 30 minuter. Tävla om vem som kan hitta Buckingham Palace fortast!

Söndag: Greenwich och Harry Potter
Ta tåget till Greenwich och besök The Royal Observatory – Londons enda planetarium där ni kan känna på en 4,5 biljoner år gammal meteorit och stå med ena foten i östra hemisfären och den andra i den västra. Observatoriet huserar nämligen meridianlinjen. På National Maritime Museum kan ni lära er mer om Londons marina historia och sedan passa på att gå på det stora klipperskeppet Cutty Sharks utställning.

Kan du tänka dig att skippa selfien med Justin Bieber på Madame Tussauds? Gör det och satsa istället på filmstudion där Harry Potter-filmerna spelades in. Inspelningsstudion hos Warner Bros, där man kan få guidade turer runt miljöerna som använts i filmerna, överträffar alla förväntningar och ni kommer inte ha långtråkigt en enda sekund. Vad sägs om att besöka Trolldomsministeriet, strosa runt på Diagongränden eller posera bredvid Hogwartsexpressen? Biljetter måste köpas i förväg, gärna en månad innan och det kommer att vara värt varenda penny.

1 av 5

Vårt urval

Upptäck mer