Safari med barn – Det här ska du tänka på Lifestyle-blogg

Vi får ofta frågan om hur det är att åka på safari med barn. Vårt svar är att det är en fantastisk upplevelse som svetsar samman familjen, ger kvalitetstid tillsammans och minnen för livet. Det är dock viktigt att resan utformas efter just era förutsättningar.

Höjdpunkten för barnen är förstås lyckan att få uppleva sitt unga livs första nära möten med vilda djur i sin naturliga miljö. För dig som vuxen är det lika kul att se barnens reaktion, att dela deras upplevelse.

Safari i Afrika är inte som på Kolmården. Här vandrar djuren fritt och det är vi som är på besök i deras värld. I regel gör man två safariturer per dag, en på morgonen och en på eftermiddagen. Ibland krävs det att alla sitter blixtstilla, är knäpptysta och har en stor dos tålamod. Samtliga personer i resesällskapet måste också kunna hantera den blodiga verkligheten på savannen där naturen har sin gång. Med det sagt, finns det få upplevelser som är så spännande och minnesvärda som just de på safari. Här listar vi viktiga saker att tänka på om du vill åka på safari med barn.

Välj rätt resmål

Välj en safaridestination där avståndet mellan lodgen ni bor på och det djurrika området är kort för att minimera tiden i bil. En sådan destination är Sydafrika. Där finns flera malariafria områden. Kenya är ett annat bra alternativ.  Där är de vilda djuren lätta att upptäcka eftersom landskapet är öppet och vidsträckt samt djurlivet rikt.   

Elefantmöte i Kenya.

Det är en stor fördel om barnen förstår lite engelska.

Res med barn som uppnått skolåldern

Det kan vara en god idé att vänta tills barnen nått skolålder innan man tar med dem på safari. Då får de själva ut mer av upplevelsen. En stor fördel är också om barnen förstår lite engelska, så att de kan snappa upp det safariguiden och rangern säger. Språket som pratas i safaribilen är alltid engelska.

Planera resan långt i förväg

Ska ni resa under högsäsong, det vill säga kring december/januari eller mellan juli och oktober, behöver ni börja planera resan i god tid, gärna minst ett år i förväg. Det gäller särskilt om ni är en stor familj med speciella önskemål. Flygbiljetter släpps ungefär 11 månader i förväg, men det går utmärkt att boka safari-arrangemangen innan ni har exakta datum, och justera dem när flyget väl är på plats.

Ha en egen safaribil med privat guide

Med ett privat arrangemang kan ni börja safarin när ni vill på morgonen och göra många stopp längs vägen. Guiden anpassar turerna helt efter er.

Bo med tillgång till pool

Se till att de lodger ni bor på har pool och att barnen utnyttjar tiden mitt på dagen för lunch, vattenlek och vila. På många lodger finns det anpassade aktiviteter för olika åldrar. Vanligast är tracking runt lodgen där barnen kan få se spår från både stora och små djur.

Angama Mara är ett av våra favoritboenden i Kenya.

Låt ett reseproffs skräddarsy resan

Alla familjer har olika erfarenheter, önskemål och drömmar. Vi på Travel Beyond kan Afrika på våra fem fingrar och vet hur man syr ihop ett oförglömligt arrangemang utifrån just era förutsättningar. Det betyder också att vi hjälper till vid eventuella matallergier.

Förbered barnen

Förbered barnen på vad de kommer att uppleva när det kommer till djur, natur, kultur och språk. Och på vikten av tålamod. Safari innebär en hel del väntan. Förklara också att plötsliga rörelser och höga ljud kan störa både djur och andra gäster.

Ta med kikare

Glöm inte barnvänliga kikare (med förstoringsgrad 8–10), kameror, en tydlig karta, en guidebok och en anteckningsbok för att bocka av djuren ni ser. 

Klä er safari-klokt

Långbyxor och långärmat ger skydd både mot den starka solen och insekter. Solskyddsfaktor, solhatt och solglasögon är självklarheter. Liksom bekväma kläder enligt lager-på-lager-principen. Det kan vara kallt under de tidiga morgnarna och efter solnedgången. Ta med en vindtät jacka eller fleece.

1 av 3

Vårt urval

Upptäck mer