Drömkryssning i Galápagos övärld Lifestyle-blogg

Galápagosöarna är en unik del av världen, i en vulkanisk skärgård som inte liknar något annat. Djur som i normala fall inte ses sida vid sida trivs här, tillsammans och är helt orädda för människor. Anna Ekenstein berättar.

”Inget kunde vara mer ogästvänligt”, skrev Charles Darwin i sina anteckningar och liknade Galápagosöarna vid helvetet. Kanske syftade han på de stelnade lavafälten på Santiago, de grå träden som spretar med sina nakna grenar mot himlen på Santa Cruz och de kolsvarta stenblocken med knallröda krabbor som försvinner och kommer fram i frustande vågor. I övrigt är det svårt att förstå vad Darwin menade. Det säger Travel Beyonds Anna Ekenstein som gjorde en sju dagar lång expeditionskryssning med Silverseas nya ekolyxfartyg Silver Origin i januari 2022.

För mig är Galápagos övärld ett paradis mitt ute i Stilla havet med vita korallstränder, häftiga lavaformationer, turkost hav och orädda djur i spektakulära färger. Och när man stoppar ner huvudet under vattnet uppenbarar sig om möjligt en ännu vackrare värld.” 

Anna beskriver sitt första undervattensmöte med ett oskyggt sjölejon. Det dröjde inte många minuter under hennes premiärtur med snorkel på djupt vatten innan hon fick sällskap av det nyfikna djuret som snurrade runt henne på en armlängds avstånd. En ögonblicklig förälskelse och ett oförglömligt möte.

Jag kände till att djuren på Galápagos lever sida vid sida med människorna, men det är en helt annan sak att uppleva det på plats. Sjölejon på parkbänkar, pelikaner på bryggor, ödlor på stränderna och landsköldpaddor på vägarna. I princip tama. Det var helt overkligt. Inga djur brydde sig om vår närvaro. Man fick känslan av att de såg på oss som vilken annan djurart som helst.

Silverseas fullmatade aktivitetsprogram innehöll utflykter i form av hajker, snorklingsturer och kajakpaddling kombinerat med föreläsningar. De guidade turerna började tidigt på morgonen och fortsatte fram till lunch. På eftermiddagen fanns nya aktiviteter att välja mellan och efter middagen somnade Anna trött och lycklig efter dagens upplevelser. Allt var inkluderat i resans pris. Från gourmetmåltider och champagne till dagliga utflykter, egen butler och en toppdesignad hytt.

Man har sitt lyxhem med sig och får samtidigt göra alla dessa äventyrliga utflykter på dagarna. Det var en jättebra kombo, en fantastisk resa.”

  • Anna Ekenstein Senior Travel Consultant

  • Marianne Wanneby Digital Media Manager

    mw@travelbeyond.se
1 av 5

Vårt urval

Upptäck mer