Anguilla – Västindiens Maldiverna Lifestyle-blogg

Vart åker de rika och berömda på solsemester? De flesta känner till att många amerikanska celebriteter väljer St Barths för fest och flärd, men inte lika många vet att samma världskändisar reser vidare till Anguilla för en garanterat paparazzifri semester. Vi pratar om stjärnor som Paul McCartney, Mick Jagger och Robert De Niro, men också om yngre A-list-kändisar som Justin Timberlake, Leonardo DiCaprio och Beyonce. På Anguilla finns en oskriven regel att låta besökare vara ifred och låta dem uppleva ön ostört. Inga selfies eller autografer med andra ord!

Det finns inga direktflyg till Anguilla, men alla som orkar ta sig tid för den extra halvtimmen från St Martin med båt belönas tusenfalt för sin ansträngning. Anguilla är Västindiens svar på Maldiverna och kulinariska huvudstad med över 70 restauranger att välja mellan. Ön är platt som en pannkaka, har varken byar eller städer, inget att stressa upp sig över och knappt något att se, men 33 episka stränder – den ena vackrare än den andra. Havet glittrar overkligt och färgen är obeskrivligt blå. Det här är barfotaliv när det är som bäst!

Annika Björkroth har kryssat flera gånger i den karibiska ö-världen sedan 1989 och sett de flesta öarna. I november 2019 gjorde hon en Karibienkryssning med SeaDream tillsammans med sin man och några vänner och valde att förlänga semestern med fyra dagar på outforskade Anguilla. Dagarna fyllde hon med det som på resebyrå-språk kallas ”site inspections” och av de nio exklusiva hotell Annika besökte, var det fyra som nådde upp till Travel Beyond-standard när det gäller gastronomiska upplevelser, boendemiljö och service. Vi fick chansen att ställa några frågor om resan.

Hur skiljer sig Anguilla från andra öar i Västindien?
Många tror att alla karibiska öar är same same, men det stämmer ju inte. Om vi jämför med St Barths till exempel, så har ju majoriteten av alla som jobbar där europeisk bakgrund. Naturen är grön och frodig med kuperad terräng och små vikar. Anguilla är det riktiga Västindien, Karibiens matmecka med rastaflätor och reggae. Det är en korallö med enormt långa, kritvita stränder. Ön är platt som Maldiverna, fast större. Många celebriteter åker hit, men det är ändå avslappnad stämning. Jag föll pladask!

Varför ska man åka till Anguilla?
Till Anguilla åker du för att njuta av långsträckta och kritvita sandstränder, fantastisk dykning, god mat och iskalla drinkar under den varma karibiska solen. Du åker inte hit för håll igång, för att synas eller titta på andra – då är det St Barths som gäller. Vi rekommenderar alltid att kombinera flera öar i Västindien eller förlänga en karibisk kryssning med ett par dagar på Anguilla.

Hur tar man sig dit?
Man flyger till St Martin med KLM eller Air France. Precis intill flygplatsen ligger en liten brygga där man tar en motorbåt. Du är framme på 30 minuter och sedan är det max 20 minuter med bil till hotellet – oavsett var på ön du bor. Det går att ta sjöflyg från flygplatsen också om man föredrar det.

Berätta om hotellen du bodde på!
Belmond Cap Juluca ligger på en strand som är ”picture perfect”. Den är lång, bred och har den där perfekta böjen vid en halvmåneformad blå lagun med kristallklart vatten. Alla rum har havsutsikt. Ikoniska Malliouhana är byggt på en klippa mellan Meads Bay och Turtle Cove Beach. Det är ett mindre lyxhotell med färgstark inredning och en vinkällare med 900 val och över 30 000 flaskor. Det ryktas för övrigt att Oprah Winfrey har en egen svit på Malliouhana. 

Var det något som förvånade dig med Anguilla?
Jag slogs hela tiden av hur fin sanden var, som potatismjöl. Det fanns inte ett snäckskal eller en korall att skära sig på. Helt klart den finaste sanden jag någonsin har haft mellan tårna. Och så vattnet! Det var kristallklart och hade 50 nyanser av blått.

Bästa matupplevelsen?
Ibland är det enkla det godaste. Vi tog en båt till en av sandbankarna ute i havet; Sandy Ground, där det fanns ett beach schack som serverade färsk grillad fisk och skaldjur. Man hoppar iland direkt från båten och sätter sig vid träbord och bänkar direkt i sanden. Jag åt nyfångad karibisk hummer med lite salt och citron plus tillbehör. Magiskt gott! Båtar kom och gick, men jag tror vi var runt 10 personer på sandbanken som max.

Kommer du att resa tillbaka till Anguilla?
Absolut! Fyra dagar räckte inte och för en strandsemester väljer jag Anguilla framför Maldiverna – alla gånger.

  • Annika Björkroth Product Manager

  • Marianne Wanneby Digital Media Manager

    mw@travelbeyond.se
1 av 5

Vårt urval

Upptäck mer