På Koh Samuis världskända wellness-resort Lifestyle-blogg

Ekologisk supermat, ayurvedisk reiki, total tystnad och all världens massagebehandlingar. Travel Beyonds Maria Sandborg, valde en semester med fokus på kropp och själ.

På en grönskande bergssluttning med hypnotiskt vacker utsikt över Koh Samuis södra kust ligger den holistiska hälsoresorten Kamalaya. Hit reser människor från hela världen för att träna, meditera, yoga, detoxa och ta del av ett stort antal skräddarsydda hälsoprogram. Vissa av gästerna kommer för att ta itu med sina sömnproblem, andra för att lära sig att äta bättre eller hantera livsförändringar. En del, som Travel Beyonds resekonsult, Maria Sandborg, vill stressa ner, rå om sig själv och ladda batterierna.  

I vanliga fall när man är på semester flänger man runt och är ibland tröttare när man kommer hem än när man åkte. Jag hade ett behov av att åka någonstans där jag bara kunde vara för mig själv och få slappna av. Alla som har varit på Kamalaya höjer det till skyarna så valet av wellnessresort kändes inte svårt. Dit är det heller inte konstigt att resa ensam.”

Från snökaos till zen

Maria reste till Thailand i slutet av november, mitt i det svenska snökaoset. Hon var på Kamalaya i nio dygn och lämnade inte resorten en enda gång. Faktum är att hon gärna hade stannat längre. 

”När vi körde in genom grindarna slogs jag av hur otroligt vackert det var. Så lummigt, grönt och med fjärilar som fladdrade över gigantiska rosa lotusblommor intill de stenlagda gångarna mellan husen. Den andliga energin var påtaglig, så det är inte förvånande att resorten har byggts runt en helig grotta som lockat munkar i alla tider.”

Alla gäster som kommer till Kamalaya inleder vistelsen med en konsultation, där man får en  grundlig kroppsanalys och en genomgång av vilka mål man vill sätta upp för sin vistelse. Teamen består av läkare och specialister inom kinesisk naturmedicin. De kompletteras av proffs och coacher inom exempelvis yoga, pilates, meditation, massage och ayurveda.

Behandlingar för kropp och själ

Maria valde ”Asian Bliss”, ett 7-dagarsprogram med fokus på kinesisk medicin och många olika typer av djupgående massagebehandlingar med syfte att få kroppen och hjärnan att varva ner och hitta ny energi.

”Jag fick bland annat handmassage, fotmassage, huvudmassage, ryggmassage och nackmassage. Det låter ju jätteskönt, men det var rätt plågsamt emellanåt. Jag har ju suttit framför datorn i 30 år så det är klart att jag har både spänningar och hårda knutar i vissa muskelfästen. Men jag visste att massagen gjorde gott. Jag fick även akupunktur, ayurvedisk reiki, göra andningsövningar och prova både cupping och en behandling där man får varm olja droppad i pannan. Först när jag läste om den tänkte jag, men herregud, det är ju en form av tortyr, men så läste jag lite mer och kände, att det här måste jag testa och det var ljuvligt.”

Varje dag hade Maria två till tre behandlingar inbokade och däremellan kunde hon delta i en mängd fria gruppaktiviteter. Yoga eller thai chi i soluppgången, meditationer, pilatesklasser, föreläsningar om allt från akupunktur till andligt helande och arrangerade gruppsamtal om olika ämnen. Maria valde dock att hålla sig för sig själv, ligga och läsa under en palm på stranden, gå till Kamalayas hamam eller simma några längder i poolen högst upp med underbar utsikt över Andamanhavet. Och så lade hon mycket tid på måltiderna.

”Maten var så fantastiskt god. Jag har nog aldrig ätit så mycket i hela mitt liv och trots det gick jag ner två kilo. Det går uppenbarligen att laga mat som är både god och supernyttig.”

Hälsosam mat och återkommande gäster

Kamalaya erbjuder två olika menyer, en för de som har valt detox och viktnedgång, och en som är mindre strikt. Ingen innehåller vitt socker, gluten eller mjölkprodukter, och bara små mängder vitt kött, fisk och skaldjur. Många av rätterna är traditionella thaifavoriter, men anpassade för en mer hälsosam livsstil. Och ingen tittar snett på dig om du beställer ett glas organiskt vin till maten, en capuccino till frukosten eller tar en glass fast du går på detox-programmet. Du kan sitta vid ett eget bord eller slå dig ned vid det gemensamma om du vill ha sällskap. Många gäster reser ensamma. Både män och kvinnor. Det hör heller inte till ovanligheten att gästerna är här för tredje eller sjunde gången. En av anledningarna till att Kamalaya har så många återkommande gäster tror Maria är personalen.

”Dag åtta kände jag att jag gärna hade stannat en vecka till, faktiskt. Personalen var så vänliga, ödmjuka, välkomnande och omhändertagande. Många av rådgivarna har varit munkar och de utstrålade ett sådant lugn och en genuin värme. De var också väldigt måna om att stämma av hur jag mådde efter varje behandling.”  

”Jag bestämde mig för att försöka njuta av varje beröring, att vara här och nu och inte flyta i väg i tankarna."

— Maria Sandborg

En 20-årig framgångssaga

Kamalaya har kombinerat andligheten på en indisk yoga-retreat med en lyxig tropisk resort, och att det fungerar så väl beror sannolikt på grundarna. Karina Stewart är doktor i kinesisk naturmedicin och maken John Stewart är konsthandlaren som tillbringade 20 år i ett kloster i Himalaya som munk. När John blev allvarligt sjuk flyttade paret till Koh Samui för att få tillgång till en speciell ört som växer här. Efter att John återhämtat sig valde de att bygga en hälsoresort på ön. Det är snart 20 år sedan och deras kärlek genomsyrar hela anläggningen.

Under pandemin roterade Kamalaya sin personalstyrka i tredjedelar. På plats, i karantän och i personalens privata hem. Alla, serveringspersonal, trädgårdsmästare och terapeuter, fick prova varenda behandling, aktivitet och övning som erbjuds. Allt i hopp om att förbättra de anställdas immunförsvar, stärka dem som individer och skapa gemenskap. Det säger en del om ledarskapet.

En egen division

Six Senses Vana i Indien, COMO Shambala Estate på Bali, Euphoria Retreat i Grekland och SHA Wellness Clincic i Alicante är några andra exempel på förstklassiga wellness-resorter runt om i världen, men Kamalaya spelar i en helt egen division. Dessutom är en vistelse här förhållandevis prisvärd jämfört med många andra ställen.

”Ett sjudagarsprogram med helpension, boende, fria gruppaktiviteter och 16 behandlingar kostar från cirka 45 000 kronor i enkelrum. Vad kostar en massage i Sverige? 1500 kronor? Så det är inte orimligt dyrt eller helt oöverkomligt, tycker jag.”

Fullt, men aldrig trångt

Kamalaya blev fullbokat under tiden Maria var där, men hon upplevde aldrig att det var trångt eller att folk var i vägen.

”När jag låg vid poolen kanske det var tre, fyra andra människor där. Inte fler. De flesta var ju på sina behandlingar på olika ställen. Omgivningen är väldigt kuperad och jag bodde absolut högst upp så det var bra motion att bara gå upp och ner för de branta backarna. Ibland mötte man någon på stigen eller i trapporna. Vissa hälsade, andra var helt inne i sin egen värld.”

Mattiderna på Kamalaya är generösa för att du ska kunna äta när det passar dig. Lunchen, som du intar i restaurangen vid havet, serveras till exempel mellan tolv och sex. Det går också fint att ändra din bokning fram till fyra timmar innan varje behandling. Du kanske vill njuta av en heldag på stranden eller hittar en en annan behandling du hellre vill prova.

”Jag bestämde mig för att försöka njuta av varje beröring, att vara här och nu och inte flyta i väg i tankarna. Tyvärr är wellness är en färskvara och det är svårt att behålla zenkänslan en längre stund när man väl är hemma igen, men jag försöker gå tillbaka i minnet så ofta jag kan. Det var oerhört värdefullt att få göra något bara för mig. I den bästa av världar skulle jag åka hit en gång om året.”

1 av 3

Reserapport

Upptäck mer