Det ljuva livet i Dolomiterna - en kulinarisk mix Blogg

Bergskedjan Dolomiterna i nordöstra Italien är mycket mer än en vacker semesterort. Områdets historia har skapat en brokig blandning av kultur, språk och nationaliteter, med en stolt sydtyrolsk patriotism. Tack vare detta finns här en enastående kulinarisk tradition, med rätter du inte hittar någon annan stans.

Gnistrande vita skidbackar och kaxiga berg av kalksten, som i solnedgången skiftar i rosa. Serpentinleder längs klarblå laguner och sagolika panoramavyer. Världsarvet Dolomiterna i italienska Sydtyrolen tillhör ett av de mest natursköna områdena i Alperna.

Travel Beyonds Alexandra Florén och Annika Björkroth spenderade några dagar i ett storslaget snötäckt berglandskap och upptäckte Dolomiternas många oväntade skatter.

Varför åker man till Dolomiterna?
För skidåkningen först och främst. Världens största skidsystem finns där, Dolomiti Superski, med 120 mil pister och 450 liftar. Pisterna är härligt breda, det är bra blandning på svårighetsgrader och väldigt snösäkert. Dessutom sägs det att området har 300 soldagar per år. Perfekt för en skidsemester! berättar Annika Björkroth.

Sydtyrolens skidbackar passar både den mest inbitne åkaren och den som aldrig tidigare har stått på några skidor. Offpiståkningen är i särklass och lätta backar finns det gott om.

Men det är inte bara skidåkning och vacker utsikt som lockar miljontals besökare varje år. Området är världskänt för sitt goda vin, rökta skinka och aromatiska äpplen och har ett exklusivt kulinariskt kök med inslag av Medelhavet, österrikiska specialiteter och ladinska smaker. Det är inte ovanligt att hitta både Kaiserschmarrn och Tortellini på menyn. Och nere i byarna och mitt i backarna finns pittoreska trattorior och soldränkta uteteserveringar, där man gärna njuter av en iskall apertivo efter en lång dag på skidorna.

Hur upplevde ni maten?
Det var oväntat en alldeles fantastisk matupplevelse. I Dolomiterna finns i dagsläget 20 gourmetrestauranger som tillsammans delar på 27 Michelinstjärnor och vi åt på några av dessa, berättar Annika.

Vad var det ni åt under er vistelse?
Omsorgsfullt och väl genomtänkta rätter. Det mesta på närproducerade råvaror, vilket man gärna talade gott om. Fantastiska ostar, lamm som bara smalt i munnen, rökt fisk, hummerpasta, världens godaste tiramisu och vinkokta päron med äppelsorbet. Allt var magiskt, berättar Annika.

Vi provade en avsmakningsmeny med matchande viner på St. Hubertus, som har tre Michelinstjärnor. Köksmästaren Norbert Niederkofler hade skapat något helt fantastiskt. Rätterna och vinerna gifte sig helt otroligt bra med varandra, det var en galen upplevelse, änglarna sjöng i öronen! berättar Alexandra Florén.

Beskriv atmosfären i Dolomiterna.
Det är en väldigt öppen stämning. Invånarna är charmiga tysktalande italienare med tysk ordning. Allt flöt på bra, både service och liftköer, på ett sätt så att man knappt noterade det, säger Alexandra.

Man märkte att de värnar om sin historia och kultur på ett sätt man inte ser överallt. De ser sig själva som sydtyrolare, inte österrikare eller italienare. Hotellen är familjeägda och små och husen i byarna måste hålla den traditionella alpstilen, förklarar Annika.

Man märker av stoltheten och passionen hos hotellägarna. Ofta är det hela familjer som jobbar på hotellen och bara det gör att servicen blir något helt annat. De är väldigt måna om sina gäster och det kändes, fortsätter Alexandra.

Vad är bra att veta inför en resa?
Boka bord i förväg om du vill äta på de mest framstående restaurangerna. Men till och med för en lunch mitt i backen är bordsbokning bra. Om du har lätt för att bli åksjuk är åksjuketabletter bra att ha med, det finns många slingriga serpentinvägar i bergen. Och självklart solkräm. Solen är stark, säger Alexandra.

Vad får man absolut inte missa?
Man måste prova de lokala vinerna, både de vita och röda, som är helt fantastiskt goda. Och det produceras hur mycket som helst. Vin- och skidälskare bör heller inte missa ett event som kallas ”Sommelier on the slopes”. En skidinstruktör och en sommelier leder vinprovning mitt i backarna, säger Annika.

Kontrasterna. Att sitta i skidkläder ute på en bergsrestaurang och bli serverad avsmakningsmeny ur en serveringskupol var en rolig upplevelse. Många av restaurangerna kan du ta dig till utan skidor, via liftsystemen, berättar Alexandra.

Ja, en gourmand kan ju lika gärna åka på en gourmetweekend till Dolomiterna som till en storstad, tillägger Annika.

  • Annika Björkroth Product Manager

  • Alexandra Florén Senior Travel Consultant

1 av 12

Vårt urval

Upptäck mer

Nyhetsbrev

Ta del av våra erbjudanden, inbjudningar och reseinspiration via e-post och/eller telefon.