COVID-19: Vanliga frågor och svar

I 15 årstid har vi på Travel Beyond hjälpt våra kunder att skräddarsy reseupplevelser som överträffar deras förväntningar. Vår kunskap och erfarenhet är branschunik, liksom våra partnerrelationer med världens bästa hotell. Under de senaste månaderna har vi, av förståeliga skäl, fått många frågor om hur COVID-19 påverkar resandet. Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna här och kommer att uppdatera informationen löpande. Mycket är fortfarande ovisst, men det som är positivt är att fler länder öppnar sina gränser och att vi fortsättningsvis finns här för att hjälpa dig och ge dig råd. Tveka inte att kontakta någon av våra resekonsulenter om du vill diskutera dina framtida resplaner.

Vilka länder kan jag som svensk medborgare resa till?
UD har hävt sin avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder från och med den 30 juni: Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Schweiz, Spanien och Portugal.

Vilka länder har speciella restriktioner för svenskar?
Grekland: Slumpmässiga tester kommer att göras vid ankomst och flyger man från en flygplats där smittorisken anses hög, däribland Arlanda, så är testning och övernattning på anvisat hotell obligatoriskt. Är testet negativt gäller sju dagars karantän, är det positivt gäller 14 dagars karantän.
Österrike: Resenärer från Sverige måste uppvisa friskhetsintyg eller isolera sig efter ankomst.
Turkiet: Svenskar är välkomna in i landet, men alla kommer att få genomgå en medicinsk kontroll.
Storbritannien: Gränserna är öppna, men sedan den 8 juni måste alla som anländer med flyg, färja eller tåg isolera sig i två veckor.

Vad ska jag tänka på om jag planerar en utlandsresa?
Se till att din biljett är ombokningsbar eller avbokningsbar. Se över vad dina försäkringar innehåller och betala gärna resa med ett kreditkort så att du har ett extra skydd. Följ rekommendationer och råd från lokala myndigheter och ta del av UD:s reseinformation.

Vad krävs på flyget?
Oavsett vilket flygbolag du reser med, är munskydd obligatoriskt under flygresan och du förväntas ta med det själv.

Behöver man vara ute i extra god tid på flygplatsen?
Ja. Det är klokt att lägga ca 30 minuter till 1 timme extra på flygplatsen, även om du har guldkort.

Vilka speciella regler gäller på mitt resmål när det kommer till munskydd, social distansering, stränder, museibesök etc?
Bokar du en resa genom oss har vi givetvis aktuell information att ge dig, men som resenär har du ett eget ansvar för att hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ett tips är att ladda ner den nya UD Resklar-appen som använder platstjänster och pushnotiser för att göra det enklare för dig att hålla koll under din resa.

Vad har mitt hotell vidtagit för åtgärder för att begränsa smittspridningen?
Alla hotell vi jobbar med har förstärkt sina rutiner kring städning och hygien och tar löpande del av myndigheternas riktlinjer och rekommendationer. De hjälper dig att hålla avstånd till andra gäster och erbjuder bland annat hotellfrukosten individuellt paketerad.

Om något förändras och UD plötsligt inför sin avrådan igen eller om landet jag befinner mig i stänger sina gränser, vad har jag då för rättigheter?
Om du har rest till ett land från vilket UD har dragit tillbaka sin avrådan, har du exakt samma rättigheter som du hade innan Coronapandemin.

När kommer jag att kunna resa utanför EU/EES och Schengen?
Du kan ju rent hypotetiskt resa redan idag. UD har utfärdat en avrådan – det är inget förbud. Ingen vet exakt när Covid-19 kommer att vara under kontroll, men i nuläget gäller avrådan till och med den 31 augusti.

Är det en bra idé att boka en utlandsresa, som världsläget ser ut idag?
Många av arrangörerna som vi jobbar med, är betydligt mer flexibla när det gäller sina av- och ombokningsvillkor och återbetalar alla pengar om resmålen är tvungna att stänga. Så länge du inte riskerar att inte få tillbaka dina pengar, finns det egentligen ingen anledning att vänta med din bokning.

Om jag bokar en utlandsresa med avresa senare i höst, vinter eller vår, kan jag då få tillbaka mina pengar om världsläget förändras?
Fråga oss om flexibla av- och ombokningsvillkor i samband med att du bokar din resa. Om UD skulle avråda från icke-nödvändiga resor till det land du ska åka, får du dina pengar tillbaka, förutsatt att du har bokat en paketresa med oss, dvs. transport plus boende.

Vad händer om man måste stanna i karantän på destinationen och vem står för kostnaderna?
Det beror helt på vilken typ av försäkring du har. Vårt råd är att kontakta ditt försäkringsbolag direkt.

Uppdaterad 2020-07-01.

 • Seychellerna – Fem skäl att resa till paradisöarna i Indiska oceanen

  Ett paradis som saknar motstycke

  Läs mer
 • Exotiska sommarresor

  Tio solsäkra resmål i off season

  Läs mer
 • Världens 10 mest romantiska resmål

  Hit ska ni resa som par

  Läs mer
 • 2023 års största lyxresetrender

  • Marianne Wanneby

  Från hybridresor till transformativa retreater

  Läs mer
Nyhetsbrev
Ta del av våra erbjudanden, inbjudningar och reseinspiration via e-post och/eller telefon.