1 av 5

Ingas rapport från Seychellernas övärld

I början av februari 2018 tillbringade Inga Rosén nio dagar och sju nätter i Seychellernas övärld. Med på resan var hennes 30-åriga dotter som lämnade det hektiska småbarnslivet för att följa med mamma på jobbet. Inte helt fel.

Inga är en av våra mest beresta reserådgivare. Hon har sett och upplevt det mesta inklusive paradisstränder på Mauritius, Zanzibar, Bali, Galapagosöarna och Maldiverna, men efter den här resan kan hon intyga att Seychellerna har så vidunderligt vacker natur att de flesta andra drömresmål bleknar i jämförelse.

Tänk dig kilometerlånga, snövita, öde stränder, enorma kokospalmer och skummande vågor i ett turkost hav så klart att det borde gå att se ner till jordens medelpunkt. Addera sedan mjukt formade klippformationer i granit, vilda jättesköldpaddor, färgsprakande korallrev och unika tropiska fåglar. Allt inringat av grönbeklädda berg – så förstår du varför Seychellerna är själva sinnebilden av paradiset.

Här har vi på Travel Beyond handplockat 14 hotell med elegans, klanderfri service och så vackra omgivningar att man vill stanna kvar för alltid. Inga och hennes dotter bodde på sex av dem under sin resa, däribland Constance Lémuria, som ligger granne med en förstklassig golfbana, Six Senses Zil Pasyon, som är beläget på den helt privata ön Félicité och Four Seasons Resort på huvudön Mahé.

Vem bör åka till Seychellerna och varför?
Inga: Seychellerna passar lika bra för bröllopsparet som barnfamiljen och generationsresenärerna. Egentligen alla som vill ha en sol-och badsemester i magiskt vacker omgivning. Vart man än tittar blir man liksom fascinerad. Palmbladen är extra stora, blommorna lika så, havet är turkost och mitt i allt det där ligger det granitbumlingar som ser ut som sovande jättar. Man kan inte sluta titta på dem och man tänker att när solen gå ner, då börjar de leva. Alla har sitt eget uttryck.

När ska man åka?
Inga: Den bästa tiden är mars till november, men man kan resa dit hela året.

Hur åker man dit?
Inga: Flyg från Arlanda via Doha eller Dubai. Både Emirates och Qatar Airways har de bästa flyglösningarna.

Vad är det bästa med Seychellerna?
Inga: Den vackra naturen, helt klart, och det finns inga farliga djur.

Vilka öar bör man uppleva?
Inga: Varje ö har sin egen prägel och jag rekommenderar alla att besöka minst tre under semestern. Det är lätt att ta sig mellan öarna med färja, båt, flyg eller helikopter. Mahé, huvudön har fantastiska hotell med fina vyer och jättelandsköldpaddor som husdjur. Dessutom en granitbergskedja som lockar vandrare från hela världen. Praslin är lite lugnare, mer promenadvänlig och har oerhört vacker natur. Här växer den världskända Coco-de-Mer-nöten som är helt unik för Seychellerna. På avslappnade snorklingsparadiset La Digue cyklar alla, både lokalbefolkning och turister. De vackraste stränderna ligger som ett pärlband utmed den norra delen av ön.

Vilket är ditt bästa minne från resan?
Inga: Miljömedvetenheten och engagemanget kring havssköldpaddorna. På femstjärniga Lemuria på ön Praslin hade vi förmånen att få se ett 50-tal nykläckta sköldpaddsungar kravla sig ner mot strandbrynet och simma iväg i högvattnet. Fullkomligt bedårande små varelser!

Vad kan man gärna missa?
Inga: Sushi gjord på sea urchin (sjöborre). Ingen höjdare, men jag smakade i alla fall. För lokalbefolkningen är sjöborre en delikatess. De fångar dem levande, knackar hål i botten där munnen sitter och gröper ur smöret eller rommen.

Vad ska du se nästa gång du åker till Seychellerna, för du vill väl återvända (ledande fråga)?
Inga: Definitivt. Jag är inte klar! På Curieuse Island (en kort båttur från Praslin) finns fritt strövande seychelliska jättelandsköldpaddor. Arten är idag det närmaste man kan komma en ”levande dinosaurie” på jordklotet. Sen tar jag mer än gärna med mig resten av familjen till nyöppnade Four Seasons Desroches Island, en avskild ö som ligger sydväst om Mahé och är Seychellernas sista utpost mot havet och Afrika.   

Av Marianne Wanneby mw@travelbeyond.se
 • Seychellerna – Fem skäl att resa till paradisöarna i Indiska oceanen

  Ett paradis som saknar motstycke

  Läs mer
 • Exotiska sommarresor

  Tio solsäkra resmål i off season

  Läs mer
 • Världens 10 mest romantiska resmål

  Hit ska ni resa som par

  Läs mer
 • 2023 års största lyxresetrender

  • Marianne Wanneby

  Från hybridresor till transformativa retreater

  Läs mer
Nyhetsbrev
Ta del av våra erbjudanden, inbjudningar och reseinspiration via e-post och/eller telefon.