Skidparadiset Aspen Blogg

Aspen är det lyxiga skidparadiset i Colorado med fantastiska berg, fjäderlätt snö och hög kändiskvot. Här rinner liftsystemen som floddeltan från bergstopparna och istället för glühwein och öl under after ski dricker Aspenåkarna Cosmopolitan och Martini. Det heter för övrigt inte ens after ski i flotta Aspen. Här heter det après-ski – som i Frankrike. Bli inte förvånad om du sitter intill Donald Trump i liften, ser Michael Douglas ta av sig solglasögonen eller noterar supermodellen Elle McPherson susa ner för pisterna i någon chic outfit. Den avlägsna lilla skidorten mellan 4 000-meterstopparna i Klippiga bergen, har i många år haft en stark attraktionskraft på kändiseliten.

Skidsemester är den bästa semestern. I alla fall om du frågar Alexandra Florén som i januari tillbringade en vecka i amerikanska skidparadiset Aspen. Hon och hennes man Ola gick ”all in” på skidåkningsfronten (förutom en heldag då vår skidfantast ägnade sig åt hotellvisningar och möten för att knyta kontakter). Paret åkte bokstavligt talat tills de stupade, från tidig morgon till dess att liftarna stängde.

När staden grundades, i slutet på 1800-talet, var det silverfynden som drog lycksökare till den lilla bergsbyn. Två av de första bosättarna var svenskar och enligt Aspen Skiing Companys egen historieskrivning var det svenskarna som introducerade snöskor och skidor i trakten. På 1940-talet lanserades byn som skidort och har sedan dess lockat skidfantaster från hela världen. Ortens 6 000 invånare växer till 30 000 under högsäsong!

Aspens fyra berg har alla en egen stil med mycket varierad skidåkning. Från branta, utmanande pister till enklare alternativ för nybörjare, samt vidunderligt vacker natur. En smart shuttle service skickar dina skidor mellan bergen så med lite planering slipper du kånka på utrustningen.

Hur såg era dagar ut?
Vi vaknade tidigt, åt en rejäl frukost på hotellet och tog första liften upp vid 09.00. Vi tog paus i samband med lunchen och fortsatte sedan åka fram till 16. Väl tillbaka på hotellet duschade vi och gjorde i ordning oss för middagen.

Inget festande med andra ord?
Nej, vi tog det lugnt på kvällarna och la krutet på luncherna. Missa inte Cloud Nine som är en ikonisk lunchrestaurang i alpstil som serverar fondue, raclette och äppelstrudel. Varje eftermiddag från klockan 14.00 vrids musiken upp och stället förvandlas till nattklubb. Det är champagne, Jägermeister, eurohits och pjäxor på borden. Och de som blir överförfriskade får åka släde tillbaka ner med liftvakterna!

Hur var snön?
Colorados torra luft i kombination med den höga höjden gör att snön som faller är snustorr. Innan resan pratade jag med en amerikansk bekant som inte förstod hur man kan åka skidor i Europa eftersom det är så isigt – som att spela ishockey. Men i efterhand förstår jag vad han menar för snön i Aspen var fantastisk. Det var verkligen champagnepuder, fluffigt och fjäderlätt.

Var Aspen som du föreställde dig?
Det var mycket mysigare än jag hade tänkt mig. Jag trodde det skulle vara mer pälsar och bling-bling, men majoriteten av turisterna är faktiskt där för skidåkningen och friluftslivet. Jag var förvånad över hur stort det var med fyra olika berg och åkning för alla.

Berätta om bergen!
Vi har Aspen Mountain eller ”AJAX” som lokalborna säger, som ligger närmast byn. Här åker de vana skidåkarna och de som söker lite utmaning. Aspen Highlands är favoritberget för ”the locals” och här finns också offpiståkningen i Highland Bowl med pudersnö så djup att man typ behöver snorkel. Snowmass-området är mest barnvänligt och där finns barnpassning för barn från åtta veckor och uppåt och ett helt hus med barnklubb, lekrum, klätterväggar, teater och biograf. Buttermilk’s gröna backar är fyllda av skidlärare och elever och det är här de har X-Games varje år. Du vet – snowboardtävlingen. 

Hur annorlunda är Aspen jämfört med Alperna?
För det första sker ju en stor del av skidåkningen på fjäderlätt snö mer än 3 000 meter över havet och det blir aldrig trångt i backarna.  Aspen är väldigt tillrättalagt och gillar man det så är det toppen. Tar du fel nedfart i Europa så kan du i värsta fall hamna i fel land, men här kan du aldrig åka vilse. Där du börjar din resa slutar den i regel. Aspens stadskärna är inte lika pittoresk som vissa stugbyar i Schweiz och Österrike, men ändå himla mysig. Här finns rutmönstrade gatusystem, alléer och karaktäristiska tegelhus, fantastiska restauranger, exklusiv shopping, antikaffärer och konstgallerier.

Vilket är bästa minnet från resan?
Det finns många, men jag skrattar när jag tänker på dagen då min man lurade med mig på en galen djupsnöåkning i skogen mellan de karaktäristiska asparna. Brant skogsåkning! När jag kom ner var jag så trött att jag tappade balansen i en backe som en treåring hade klarat. Båda skidorna löste ut sig och jag ramlade huvudstupa i en snödriva. Men jag klarade det!

Ge mig ditt bästa restips!
Förboka bord både för lunch och kväll. Det är ett måste. Ett annat bra tips om du är lite osäker i din åkning är att åka med guide en dag. Guiden kan visa dig de bästa nedfarterna och hjälpa dig att finslipa tekniken. 

Har du fler restaurangtips?
På Lynn Britt Cabin fick jag en skön Lilla huset på prärien-känsla. De hade en diligens utanför och en amerikansk flagga som vajade i vinden. Här kan du äta både älg, lamm, forell och bison. Gillar du italienskt så är Sam’s på Snowmass ett bra tips. Det är en modern trattoria uppe i bergen där du äter gott och kan byta pjäxorna mot ett par sköna tofflor för en stund. Vill du ta en drink med Beyonce och Jay-Z? Gå till exklusiva Ajax Tavern – afterskibaren där alla kändisar hänger.

Kommer du åka tillbaka?
Absolut! Man blir inte klar med Aspen på en vecka. Jag fick sån mersmak! Nästa gång vill jag hajka en knapp timma utmed Aspen Highlands-kammen till Highland Bowl, njuta av utsikten från toppen på 4 100 meter och sen spurta ner i orörd snö. Jag skulle också vilja bo några nätter på våra kunders favorithotell – The Little Nell – för den ultimata ski-in/ski-out-upplevelsen.

  • Alexandra Florén Senior Travel Consultant

  • Marianne Wanneby Digital Media Manager

    mw@travelbeyond.se
1 av 4

Vårt urval

Upptäck mer

Nyhetsbrev

Ta del av våra erbjudanden, inbjudningar och reseinspiration via e-post och/eller telefon.