1 av 12

Tiden är inne för Indokina

Indokina har de senaste decennierna genomgått en förändring. Länge var hemliga landet Laos låst för omvärlden och öppnades upp först under 1990-talet. I storstäderna trängs koloniala byggnader och buddistiska pagoder med skyskrapor och upplysta reklamskyltar. Ho Chi Minh-staden i Vietnam är myllrande och äventyrlig och Kambodjas Phnom Penh vibrerande och vacker. Indokina har fortfarande en bit kvar för att kunna mäta sig med det mer utvecklade Thailand, men sedan länge leder en upptrampad turiststig genom länderna – med bra blandning av stränder, städer, historia, krigsminnen och kultur. Travel Beyonds Maria Sandborg berättar om sitt besök i det kontrastrika och vänliga Indokina. 

Maria, du har nyligen varit i Indokina – Laos, Kambodja och Vietnam. Vilka ställen och städer besökte du?
Jag startade i Luang Prabang i Laos. Efter det Siem Reap i Kambodja, templen i Ankor Wat, Sihanoukville och öarna utanför. Sen till huvudstaden Phnom Penh och vidare längs med Mekongfloden, ombord på Aqua Mekong. Resan avslutades därefter i Vietnams huvudstad Saigon.

Du gjorde alltså en flodtur på Mekongfloden med Aqua Mekong. Hur var det?
Det var helt fantastiskt, vilken båt! Utsidan ser ut som ett Amanhotell och ombord finns 20 hytter och härligt stora allmänna utrymmen. Du kan sitta ute på däck både i aktern och i fören, där du också kan svalka dig i en pool. Resan mellan Phnom Penh och Saigon tar fyra dagar, med dagliga strandhugg för olika utflykter. Jag gjorde några otroligt spännande turer, bland annat på cykel, som man får låna av Aqua Mekong. Vi var en liten grupp på fem personer plus två guider som cyklade omkring på en liten ö och hamnade på en marknad. Det var lågt i tak, mycket rörelse och kommers och väldigt smala gångar. Där cyklade vi fram bland kvinnor bärandes på ok med korgar och mopeder som susade förbi. Det var cyklar bakom och framför, en moped här och tant där och jag hade fullt sjå att hålla mig kvar på cykeln och akta taket. Det var kaos och hysteriskt kul! 

Och öarna i Kambodja, berätta mer om dem.
Jag besökte tre olika hotell som vi har i vårt utbud, alla olika varandra i både storlek, standard och utseende. Song Saa Private Island är barfotalyx personifierat och ligger på en liten ö med 23 villor, några på pålar i vattnet. Six Senses Krabey Island har en mindre strand, väldigt kuperat djungelliknande landskap med välbevarad natur och fin arkitektur som smälter in väldigt fint bland träden. Alila är familjevänligt och det största hotellet av dem alla, med en fantastisk strand på sex kilometer.

Vad minns du bäst från resan och vad gjorde det starkaste intrycket?
Det land som fascinerade mig mest var Laos, förmodligen för att jag inte visste någonting om landet sedan tidigare. De fina husen inne i Luang Prabang, den orörda naturen, floden som rinner igenom, höga berg och djup frodig regnskog. Det var så vackert! Förutom det minns jag alla vänliga människor jag mötte – ödmjuka med stora leenden, den goda maten och ländernas tunga och sorgliga men så viktiga historia, som skildras på de olika museum jag besökte.

Vad får man inte missa i Kambodja, Vietnam och Laos?
Alla livfulla marknader, tempelstaden Ankor Wat såklart, en street food-tur i Saigons myller, Cu Chi-tunnlarna och krigsmuseet. Ta dig också tid för S21 och Killing Fields i Phnom Penh, som visar det grymma öde det kambodjanska folket utsattes för under de Röda khmerernas regim.

Avslutningsvis, hur lång tid behöver man i de olika länderna?
Ska man hinna med alla tre länder och de sevärdheter jag besökte tycker jag åtminstone två veckor. Luang Prabang kräver fyra nätter minst. Siem Reap med Ankor Wat, två nätter. Öarna behöver man minst fem nätter för och Aqua Mekong tre nätter. Saigon absolut minst två heldagar.

Av Helena Andrén ha@travelbeyond.se
 • Seychellerna – Fem skäl att resa till paradisöarna i Indiska oceanen

  Ett paradis som saknar motstycke

  Läs mer
 • Exotiska sommarresor

  Tio solsäkra resmål i off season

  Läs mer
 • Världens 10 mest romantiska resmål

  Hit ska ni resa som par

  Läs mer
 • 2023 års största lyxresetrender

  • Marianne Wanneby

  Från hybridresor till transformativa retreater

  Läs mer
Nyhetsbrev
Ta del av våra erbjudanden, inbjudningar och reseinspiration via e-post och/eller telefon.