1 av 4

Reserapport från Rodrigues – Mauritius lillasyster

Ibland kommer man till en plats som är så fantastisk att man egentligen inte vill berätta för andra att den finns – av rädsla för att magin ska förstöras. Det kanske är därför Mauritius systerö Rodrigues, är Indiska oceanens bäst bevarade hemlighet.

Denna oexploaterade paradisö, stor som Fårö ungefär, ligger så långt österut från den afrikanska kontinenten som du kom­mer, utan att lämna Afrika, men bara 1,5 timmes flyg från Mauritius. Här tillbringade vår bereste produktchef Ulf Almhagen nyligen några dagar och trots alla sina år i resebranschen blev han fullkomligt hänförd. Han kände sig utvald och privilegierad på ett sätt som han inte har gjort på många år.

Tänk att det fortfarande finns paradisöar dit turisterna inte har hittat. Öar med så vacker natur att man tappar andan, där allting går i långsam takt och man får känslan av att vara i en bortglömd värld i ett avlägset hörn av planeten. Öar där människorna är välkomnande, nyfikna och respektfulla på samma gång och där kriminalitet i princip inte existerar. Till och med den inhemska befolkningen på Mauritius får något drömskt i blicken när man pratar om Rodrigues. De vet att ön finns, men väldigt få har varit där.

Rodrigues har inte speciellt många likheter med Mauritius förutom de vita sandstränderna. Ön är bara 18 lång och 9 kilometer bred och har ca 40 000 invånare. En skyddande turkos lagun omger den vulkaniska skogen och vägarna slingrar sig genom grönskan och små byar med färgglada träkåkar, upp bland gröna kullar. Tuppar och kor strövar fritt och hundar sover mitt på vägen utan risk för att bli överkörda.

Vem bör åka till Rodrigues och varför?
Rodrigues är en semesterkrydda för de kunder som vill ha något annorlunda än den traditionella turistmaskinen på Mauritius med sina femstjärniga lyxhotell. På Rodrigues bor man fyrstjärnigt och mer rustikt, men nedgången av klass kompenseras tusenfalt av människorna, naturen och den starka genuina känslan.

När är bästa tiden att resa dit?
Rodrigues Island kan besökas hela året. Temperaturen sjunker aldrig under 20 grader och går sällan över 30. Havet är en bra bit över 20, men aldrig för varmt.

Hur reser man hit?
Med inrikesflyg från Mauritius. Det tar ca 1,5 timme.

Vad får man inte missa?
Genom det isolerade läget har det utvecklats en starkt särpräglad kultur på Rodrigues som lokalbefolkningen vårdar ömt. Att gå på en katolsk gudstjänst är en upplevelse man inte får missa. Musiken och sången är väldigt medryckande och det ”svänger” rejält.  Rodrigues erbjuder även vackra vandringsupplevelser och djuphavsfisket här hör till det bästa i världen.

Vilket är ditt bästa matminne från resan?
Vi åt lunch på ett litet guest house där vi var de enda gästerna. Maten serverades på enkla tallrikar i trädgården och den var gudomligt god. Kreolsk, lokalt hemlagad mat som bjöd på en fantastisk smakupplevelse – ” Mama was cooking feeling”.

Hur var hotellet ni bodde på?
Jag skulle kunna bo på Tekoma sju dagar i veckan. Det är ju inte ett som ett mauritiskt lyxhotell i den bemärkelsen, men läget på sluttningen ned mot havet var outstanding och maten fantastisk.

Köpte du med dig något från Rodrigues?

Vi besökte en biodling där bina samlar nektar från eukalyptusblommor och den så kallade Victoriahonungen jag köpte var något i hästväg. To die for. Jag borde ha köpt fler än fyra burkar!

Kommer du resa tillbaka till Rodrigues?
Tveklöst! Jag har lovat mig själv att nästa gång jag åker till Mauritius, ska 4 till 5 dagar av vistelsen vara på Rodrigues. Nu när jag är mer resvan kan jag känna en enorm tillfredsställelse av att återbesöka platser jag älskar och tycker om.

 

Av Marianne Wanneby mw@travelbeyond.se
 • Seychellerna – Fem skäl att resa till paradisöarna i Indiska oceanen

  Ett paradis som saknar motstycke

  Läs mer
 • Exotiska sommarresor

  Tio solsäkra resmål i off season

  Läs mer
 • Världens 10 mest romantiska resmål

  Hit ska ni resa som par

  Läs mer
 • 2023 års största lyxresetrender

  • Marianne Wanneby

  Från hybridresor till transformativa retreater

  Läs mer
Nyhetsbrev
Ta del av våra erbjudanden, inbjudningar och reseinspiration via e-post och/eller telefon.