1 av 5

Magi och mystik i Machu Picchu

Högt uppe bland molnen, med magnifik utsikt över Anderna, ligger ett av världens mest mytomspunna underverk – Machu Picchu. Stenstaden som troligtvis byggdes runt 1400-talet, ser ut som den har rest sig direkt ur berget och var en gång i tiden en slags tillflyktsort och andligt centrum för inkarikets högsta ledare och deras 750 närmaste. De spanska conquistadorerna hittade aldrig hit vilket förklarar varför ruinerna är så oförstörda. Därför är också platsen en av de viktigaste källorna till förståelse av inkaindianernas kultur och historia.

Sydamerikas mest berömda resmål förknippades tidigare mycket med äventyr, otillgänglighet, backpackers och en smal resebudget. Den bilden stämmer inte alls längre. Idag kan du lämna ryggsäcken hemma och upptäcka Machu Picchu utan att behöva göra avkall på några som helst bekvämligheter. Det intygar Travel Beyonds reserådgivare Inga Rosén, som precis återvänt från en helt oförglömlig resa till Peru.

Inga tillbringade en intensiv vecka i Peru i slutet av oktober och bodde på totalt sex olika hotell i Lima, Cusco och Den heliga dalen. Bland annat Belmond Miraflores Park HotelSol y Luna Lodge & Spa och Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel. Machu Picchu hade stått på hennes önskelista sedan barnsben.

Vandra eller ta tåget till inkarikets kronjuvel
Valet av plats för den förlorade staden är lätt att förstå. Redan tågresan dit från staden Poroy strax utanför Cusco till Aguas Calientes, ett litet samhälle byggt för turismen vid foten av Machu Picchu, är en upplevelse som tar andan ur den mest luttrade världsresenär.

Tänk dig en tre timmar lång tågfärd där utsikten ständigt växlar mellan nakna, karga bergssidor med snöklädda alptoppar, terrassodlingar, stenformationer i olika färger, branta stup, små klängande byar byggda av lera och djungelgröna dalgångar. Och hela tiden har du en brusande flod som följeslagare – den heliga Urubambafloden. Det är magiskt!

Den som är äventyrligt lagd, har god kondition och gott om tid vandrar istället den drygt fyra mil långa Inkaleden till toppen av Machu Picchu. Man vandrar förbi isolerade gamla indianbyar, genom molnskogar med kolibrier och vilda orkidéer, gamla inkaruiner och via branta stentrappor - samma väg som inkaindianerna en gång tog under sin pilgrimsfärd.

Oavsett resväg, väl uppe på drygt 2400 meters höjd, väntar juvelen i inkarikets krona.

Vilken var din första känsla på toppen?

Vördnad inför livet. Jag kände direkt att jag var på helig mark och en tacksamhet över att få se Machu Picchu med egna ögon. Trä och halm är ju sedan länge förruttnat. Utsmyckningar och färg har vittrat bort och kvar står endast de stadiga stengrunderna. Ändå förstår man att staden måste ha varit enastående under sina glansdagar. Vi hade en oerhört bra guide som gjorde historien levande genom sina berättelser. Det är en förutsättning för att få ut max av upplevelsen.

Vad fascinerade dig mest?
Hur begåvat inkafolket var när det gäller byggnadskonst och arkitektur. Mycket modern design har tagit inspiration från inkarikets arkitekter. En del av stensorterna som användes är för övrigt vita granitblock. Hur fick de ens upp stenarna på 2400 meters höjd? Det är en gåta än idag. I Anderna hamnar man också lätt i funderingar över den tidiga spanska kolonisationen. Hur en kultur fullkomligt krossade en annan på ett sådant beslutsamt och våldsamt sätt.

Vilka var dina intryck av Cusco?
Vi flög ju direkt från Lima till Cusco och landade mitt i ett historiskt säte, inkafolkets gamla huvudstad. Vart jag än vände blicken fanns det lämningar och jag fick omedelbart känslan: Här vill jag stanna längre!

 Vilka är dina bästa tips mot höjdsjuka?
Gå i lugn takt, undvik alkohol, drick kokate på morgonen och mycket vatten under dagen samt tugga kokablad så fort du börjar känna minsta symtom. 20 minuter räcker. Det smakar hö men man blir frisk direkt. Effekten av kokabladen är att lungblåsorna öppnar sig så att du kan tillgodogöra dig mer syre. Varje hotell har också syrgas på rummen om det skulle behövas.

Vilka är dina finaste minnen från resan till Peru?
Förutom känslan när vi kom upp på toppen och blickade ut över Machu Picchu så kommer jag alltid att minnas den friska luften i Anderna och den fantastiska naturupplevelsen: kombinationen höga berg och djupa dalar med Urubambafloden i bakgrunden som fortsätter mot Brasilien och slutar i Atlanten . En annan höjdpunkt var även schamanhealingen vi fick i Den heliga dalen.

Var det något som förvånade dig med resan?
Jag hade många förutfattade meningar om Peru som land. Inget stämde egentligen.  Peruanerna är ett stoltare, intressantare och trevligare folk än vad jag kunde förställa mig. Sedan kände jag inte till att landet har tre klimatzoner. Öken vid kusten, alpväder vid Anderna och tropiskt klimat med Amazonas djungler som breder ut sig fram till gränsen mot Brasilien.

Hur är peruansk mat?
Fantastiskt god. Man äter mycket grönsaker, potatis och majs liksom grytor så klart. Något otippat är kanske att peruanerna äter marsvin än idag. Jag smakade marsvinspaj för första gången, sötvattensfisk från Titicacasjön och lamafilé. Visste du förresten att CocaCola-receptet kommer från Peru ursprungligen och att peruanerna odlar 350 olika sorters majs? Det visste inte jag innan.

Vad kan man gärna missa i Peru?
Huvudstaden Lima. Här märks inga spår av inkafolket förutom på Museo Larco. Bara tunga avgaser, bilköer och moln 24/7.  

Vad kunde ha gjort din Peruresa ännu bättre?
Mer tid. Jag kommer att rekommendera mina kunder att ta betydligt längre tid på sig att genomföra resan och inte ha för fullspäckat program. Förutom Machu Picchu finns många andra intressanta arkeologiska områden att upptäcka när man ändå har rest så långt. Inte minst vid Titicacasjön.

 

 

Av Marianne Wanneby mw@travelbeyond.se
 • Seychellerna – Fem skäl att resa till paradisöarna i Indiska oceanen

  Ett paradis som saknar motstycke

  Läs mer
 • Exotiska sommarresor

  Tio solsäkra resmål i off season

  Läs mer
 • Världens 10 mest romantiska resmål

  Hit ska ni resa som par

  Läs mer
 • 2023 års största lyxresetrender

  • Marianne Wanneby

  Från hybridresor till transformativa retreater

  Läs mer
Nyhetsbrev
Ta del av våra erbjudanden, inbjudningar och reseinspiration via e-post och/eller telefon.