1 av 6

Upptäck moderna Florens

Det är inget snack om saken – Florens är en av världens mest älskade städer. Inbäddad bland kullarna i Toscanas kulturlandskap, är det en plats framför allt förknippad konsthistoria och antik arkitektur utöver det vanliga, men när du strövar omkring i staden kommer du även se tecken på en mer ungdomlig sida. Förfallna torg har fått ansiktslyft, moderna konstgallerier har tagit plats bredvid vördnadsvärda konstmuseer och i antika palats huserar idag trendiga restauranger och minimalistiska barer.

Fredag: Doumo, Michelangelo och nötkött delux
Beundra den enorma kyrkobyggnaden Il Duomo, som är Florens symboliska hjärta – Den vita pralinen i stadens Aladdinask. För ett par år sedan förbjöd italienarna all trafik på torget intill så att besöka Duomo, är en betydligt angenämare upplevelse idag. De flesta nöjer sig kanske med att gå runt i själva kyrkorummet, som är nog så imponerande, men det finns mycket mer att utforska i katedralkomplexen. Missa till exempel inte de sanslöst vackra detaljerna på bronsdörrarna till dopkapellet.

Ingen lockar folk som Michelangelo. För att se hans Pièta i Rom måste du armbågas med horder av turister för att ens få en skymt av Marys huvud. I Florens kan du bara slinka in på Museo dell’Opera del Duomo och gå rakt fram till skulpturen som Michelangelo skapade strax innan sin död. Gör det! I museet, som märkligt nog ofta är folktomt, kan du även beundra Donatellos mästerverk Maria Magdalena.

Middagstips för köttälskare! Ägarna till restaurang Lugarno 23, har sin egen boskapsfarm i den lilla toskanska byn Sinalunga, där de föder upp Chianina – en gammal italiensk koras, känd för sina långa lemmar och sitt marmorerade kött. Chianina-burgarna serveras i sesambröd med gurka, lök, tomat och ketchup. Yummy!

Lördag: Något sött, en facial och lite shopping 
Ett kort promenad från centrum finns Florens bästa bageri – Dolci & Dolcezze. Det lilla bageriet är fylld till brädden av allt från purfärska, omsorgsfullt inslagna chokladbitar till söta bärpajer. Beställ en skummad cappuccino och en nybakad cornetto (croissant) i baren medan du spanar på lokalborna som plockar upp varsin chokladtårta till kvällen.

Att göra a bella figura (ett gott intryck), både när det gäller utseende och uppförande, anses viktigt i Italien. Ta seden dit du har kommit med en ansiktsbehandling på Four Seasons Hotel Firenzes spa. Härifrån har du utsikt mot en av stadens största privata trädgårdar med djupgröna gräsmattor, höga träd och små stigar som leder förbi undanskymda statyer.

Handgjorda panini-smörgåsar var en gång i tiden norm i Italien – innan de generiska, osexiga och plastförpackade varianterna tog över. Lunchstället och vinbaren Ino, nära Ponte Vecchio, återinför traditionen, en focaccia i taget. Här väljer du mellan fler än 20 olika sorters ostar inklusive Pecorino och Gorgonzola. Addera gärna lite salami och njut!

Guccis första butik öppnade i Florens 1921 och idag trängs den tillsammans med de andra stora modenamnen på shoppinggatan Via Tournabuoni. Vill du vidga dina vyer så rekommenderar vi att du korsar Arnofloden för lite alternativ shopping. Busatti, är en liten familjeägd affär, som har urfina handvävda, randiga sängkläder och broderade täcken från Anghiari, anno 1842. Hos Lorenzo Villoresi hittar du florentinska parfymer och doftljus som är perfekta presenter. Utsikten från butiken är fantastisk den också. Promenera längs floden i din egen takt.

Nattlivet i Florens kretsar mest kring små barer som lever upp efter middagen med festlig stämning som sprider sig bland de medeltida gränderna. En definitiv hot spot är baren Volume (Piazza Santo Spirito), inhyst i en gammal träverkstad. Kvällstid fylls lokalen av det vackra folket, från moderedaktörer till utbytesstudenter.

Modemedvetna italienare hittar du även i de vita sofforna på Hotel Lungarnos takterrass. Här får du en riktigt bra början på en sen kväll med utsikt över de tegelklädda hustaken och den ringlande Arnofloden.

Söndag: Rosor, konst och stjärnor
Bege dig till Bardini Gardens. Här kan du ta en lugn promenad bland rosor, blåregn och hortensior, bortom trängsel och hånglande ungdomar. Här ligger också den snyggt inredda restaurangen La Leggenda dei Frati som har en Michelinstjärna och lockar med både god mat och en vidunderligt vacker vy över Florens.

Har Vasari-korridoren öppnat för turister igen när du befinner dig i Florens? Då får du inte missa möjligheten att följa fotspåren av Italiens legendariska Medici-familj genom en guidad tur. Den 1 kilometer långa passagen mellan Uffizi-galleriet och Piazza Pitti-palatset innehåller en av Florens mäktigaste konstsamlingar. Här finns även en imponerande samling självporträtt, donerade av kända artister såsom Rembrandt, Rafael Santi, Rubens, Anders Zorn och Carl Larsson.

Av Marianne Wanneby marianne.wanneby@utg.se
 • Safari i Kenya

  • Johanna Waleij

  En vild och vacker syskonresa

  Läs mer
 • Londonweekend med barn

  • Marianne Wanneby

  Roliga upplevelser för stora och små

  Läs mer
 • Reseguide till det antika Rom

  • Marianne Wanneby

  Gör en tidsresa!

  Läs mer
 • Helenas hälsning från Palma

  Rykande het lägesrapport från Mallis

  Läs mer
Nyhetsbrev
Ta del av våra erbjudanden, inbjudningar och reseinspiration via e-post och/eller telefon.