Zambia - I Dr Livingstones fotspår

1 av 15

Resan började med en övernattning på AtholPlace Hotel i Johannesburg, ett perfekt stopp före äventyret! AtholPlace Hotel är ett underbart litet hotell som känns som ett privat hem och maten där är fantastiskt god.

Nästa dag vi reste vidare till Victoria Falls. Vi bodde på anrika The Victoria Falls Hotel beläget på gångavstånd från de mäktiga vattenfallen. Vi hann med att gå ner till fallen, bli ordentligt genomblöta. Personalen på hotellet överdrev verkligen inte när de sa åt oss att ta på regnrockar och en plastpåse till kamera, mobil mm.  Juni är den månad det är som mest vatten i fallen. Så mäktigt!!

Vi åkte sedan över gränsen till Zambia och vidare till Tongabezi Lodge som ligger vid Zambezifloden. Så vackert läge, charmiga hus, god mat och otroligt trevlig personal. Här blev det en trevlig fisketur bland flodhästar och krokodiler som avslutades med sundowners vid floden. Ägarna till Tongabezi driver en skola som ligger intill lodgen och som man får besöka. De började med 15 barn och har nu mer än 260 barn. Skolan drivs helt via donationer.

Dags att lämna Tongabezi. Vi åkte bil till Livingstone och flög via Lusaka till Mfuwe och South Luangwa Natinonal Park. Vi bodde på Chinzombo som är en otroligt modern och häftig camp med ett vackert läge vid Luangwa River. Här såg vi leoparder, lejon, elefanter, bufflar och Thornicroft giraff som inte finns någon annanstans i hela världen än just i Luangwa. Även mängder av flodhästar, som höll oss vakna på natten. Vi såg också hyenor, schakaler, vårtsvin och djur som är aktiva på natten såsom genetter och civet (sibetkatt). Här finns också otroligt mycket fåglar av alla slag och kulörer.

Efter Chinzombo fortsatte vi till Chiawa Camp i Lower Zambezi National Park. Otroligt vackert med bergen i bakgrunden, dalgången och Zambezifloden framför. Djurlivet är inte lika varierat här, men möjligheten till s.k. walking safari och att komma nära djuren är fantastiskt. På andra sidan floden ligger Zimbabwe och nationalparken Mana Pools och hela området på båda sidor om floden är ett stort skyddat vildmarksområde. Inne i parken finns endast 6 camper vilket verkligen ger en känsla av vildmark. Chiawa Camp har 9 tält, underbar personal och en otroligt trevlig och familjär stämning. Här finns möjlighet att paddla kanot och fiska, förutom safari i jeep och till fots. Här finns gott om leoparder, lejon, zebror, elefanter, bufflar, kudu, waterbuck, bushbuck mm. Dock inga giraffer.

 Efter 2 nätter på Chiawa Camp blev vi transporterade med båt till systercampen Old Mondoro. Jag har aldrig sett så många flodhästar och krokodiler förut! Old Mondoro har endast 4 tält för max 8 gäster. Så intimt, trevligt, mysigt och verkligen nära naturen! Campen ligger direkt vid Zambezifloden och vid en liten lagun, där vi på eftermiddagarna såg både bufflar, elefanter, vårtsvin och en hel del fåglar såsom häger och ibis. Även om Old Mondoro var den enklaste av camperna vi bodde på blev detta snabbt vår favorit. Den ligger längt inne i nationalparken och vi såg inte en enda annan jeep under vår vistelse. Även här kan man fiska, paddla kanot, safari både jeep och till fots.

 Jag rekommenderar verkligen Zambia som resmål för den inbitne safariresenären som vill uppleva orörd och annorlunda natur. Dock är säsongen kort då bästa tid att åka hit är mellan maj och oktober.

 

Nyhetsbrev
Få erbjudanden, inbjudningar och reseinspiration via e-post och/eller telefon.

Kontakta oss

Ring oss

+46 8 54 50 59 50 Prata med en av våra reseexperter.
Öppet mån-tors 09.00–17.30
och fredagar 09.00–17.00.

Kontakta mig

Maila oss

info@travelbeyond.se